Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1412.20170

235

Makaron z brukselkš i parmezanem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dzisiaj proponuj? Wam domowy makaron z prostymi, wegetaria?skimi dodatkami: brukselkš, oliwkami, parmezanem. W my?l zasady: w prostocie si?a;-).

 

  • 200 g mški pszennej
  • 2 jajka
  • olej
  • 150 g ugotowanej brukselki                                                        
  • 100 g parmezanu
  • kilka czarnych oliwek
  • zielony pieprz w zalewie (opcjonalnie)*
  • ?wie?e oregano
  • oliwa z oliwek
  • zšbek czosnku
  • sól
  • ?wie?o zmielony pieprz

Na stolnic? lub blat wysyp mšk?, zrób w niej wg??bienie. Jajka rozk?ó? widelcem i dodaj do mški. Wlej odrobin? oleju. Zacznij zagarnia? no?em lub d?oniš jajka i wymieszaj je delikatnie z mškš. Zagnie? g?adkie, spr??yste ciasto. Rozwa?kuj do?? cienko i potnij na d?ugie placki, ka?dy podsypujšc mškš. Ciasto posiekaj drobno na makaron, po czym ugotuj w osolonej wodzie, odced?.

Obierz brukselk?, przekrój na pó? i ugotuj w osolonej wodzie. Parmezan zetrzyj na tarce (ja kupi?am ju? starty). Oliwki pokrój na plasterki. Wrzu? makaron na g??bokš patelni?, dodaj ugotowanš brukselk?, oliw? z oliwek, oliwki oraz zielony pieprz. Wymieszaj ca?o??, trzymaj makaron na ma?ym ogniu cz?sto mieszajšc, a? wszystkie sk?adniki dobrze si? wymieszajš. Przypraw do smaku. Na koniec dodaj parmezan oraz oregano, wymieszaj.

Smacznego:-)

* Je?eli go dodajecie, to uwa?ajcie na ilo??-jest bardzo ostry:-).

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry