
215
Makaron po chińsku z warzywami
Makaron z fasoli mung smaży się dość szybko, najlepiej na grubej, głębokiej patelni lub w woku. Do makaronu dodałam same warzywa oraz grzyby mun. To orientalne danie polecam zarówno na obiad, jak i lunch czy kolację:-).
- 100 g makaronu z fasoli mung
- 15 g grzybów mun
- 2 łyżki sosu rybnego
- olej do smażenia
- 1 marchew
- ½ pietruszki
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- 1-2 łyżki sosu słodko-pikantnego z chili (w zależności od upodobania)
- 7-8 cm pora
- łyżeczka oleju chili
- przyprawy: słodka papryka, sól, kolendra w proszku, liście laurowe w proszku (można utrzeć w moździeżu)
Makaron namocz w zimnej wodzie przez 5 minut, po czym włoż do lekko posolonego wrzątku na 5-6 sekund. Wyciągnij, odcedź. Namocz również grzyby, niech zmiękną. Wszystkie warzywa pokrój na cienkie paski. Wrzuć je na patelnię i smaż na oleju, często mieszając. Dorzuć od razu grzyby i smaż dalej, aż całość trochę zmięknie, ale pozostanie chrupiąca. Wsyp do warzyw przyprawy do smaku oraz dodaj sos rybny i słodko-pikantny. Mieszaj nieustannie zawartość patelni, na koniec dodaj makaron, niech nasiąknie warzywami i sosami.
Podawaj gorący. Makaron najlepiej jeść pałeczkami. Jesteśmy wtedy zdecydowanie bliżej orientu:-).
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć