Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0302.20160

215

Makaron po chi?sku z warzywami

Makaron z fasoli mung sma?y si? do?? szybko, najlepiej na grubej, g??bokiej patelni lub w woku. Do makaronu doda?am same warzywa oraz grzyby mun. To orientalne danie polecam zarówno na obiad, jak i lunch czy kolacj?:-).

 

  • 100 g makaronu z fasoli mung
  • 15 g grzybów mun
  • 2 ?y?ki sosu rybnego
  • olej do sma?enia
  • 1 marchew
  • ½ pietruszki
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ ?ó?tej papryki
  • 1-2 ?y?ki sosu s?odko-pikantnego z chili (w zale?no?ci od upodobania)
  • 7-8 cm pora
  • ?y?eczka oleju chili
  • przyprawy: s?odka papryka, sól, kolendra w proszku, li?cie laurowe w proszku (mo?na utrze? w mo?dzie?u)

 

Makaron namocz w zimnej wodzie przez 5 minut, po czym w?o? do lekko posolonego wrzštku na 5-6 sekund. Wycišgnij, odced?. Namocz równie? grzyby, niech zmi?knš. Wszystkie warzywa pokrój na cienkie paski. Wrzu? je na patelni? i sma? na oleju, cz?sto mieszajšc. Dorzu? od razu grzyby i sma? dalej, a? ca?o?? troch? zmi?knie, ale pozostanie chrupišca. Wsyp do warzyw przyprawy do smaku oraz dodaj sos rybny i s?odko-pikantny. Mieszaj nieustannie zawarto?? patelni, na koniec dodaj makaron, niech nasišknie warzywami i sosami.

Podawaj goršcy. Makaron najlepiej je?? pa?eczkami. Jeste?my wtedy zdecydowanie bli?ej orientu:-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry