
420
Lody mascarpone z truskawkami
Looodyyyy truskawkowe dla ochłody!!! Loooodddyyy świeże z mascarpone!:-) Idealne na upalne dni, dla dzieci i dorosłych. Zróbcie je i przekonajcie się sami:-).
- ½ kg truskawek
- 50 g cukru pudru+2 łyżki
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki (powinna być min. 4h w lodówce)
+plastikowy pojemnik lub szklana miska oraz folia spożywcza
Umyte i pozbawione szypułek truskawki zmiksuj z 50 g cukru pudru. Odłóż 2 łyżki powstałego sosu truskawkowego na póżniej. Serek mascarpone wymieszaj z dwiema łyżkami cukru pudru, zmiksuj krótko i dodaj do niego zmiksowane owoce. Dodaj również sok z cytryny, wymieszaj. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę, wymieszaj ją z pozostałą częścią. Pojemnik lub miskę wyłóż folią spożywczą, wylej na to masę i włóż do zamrażalki na 40 minut. Po upływie tego czasu wyciągnij pojemnik, wylej na wierzch odłożony sos i wmieszaj go tworząc fantazyjne esy-floresy:-). Włóż ponownie do zamrażalki na 6 godzin.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć