
220
Leniwe z serem i sosem malinowym
Kluski leniwe, szagówki z serem, czy kopytka-to różne nazwy dotyczące tej samej potrawy:-). Myślę, że kluski leniwe gościły i nadal goszczą na stole w każdym polskim domu. To świetna opcja dla tych, którzy lubią obiady na słodko:-).
Leniwe:
- 120 g mąki pszennej
- 200 g tłustego twarogu
- 1 małe jajko
Sos malinowy:
- 150 g malin
- 1 i ½ łyżki brązowego cukru
Ser rozgnieć widelcem. Wymieszaj na stolnicy mąkę z jajkiem i serem. Zagnieć miękkie ciasto i uformuj wałek, po czym pokrój go na kawałki. Gotuj kluski w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię i od tego momentu przez ok. 2 minut.
Umieść maliny w małym garnku, dodaj 1/4 szklanki wody i cukier. Zagotuj krótko, po czym zmiksuj. Polej leniwe gorącym sosem i podawaj od razu.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć