Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0212.20130

690

?azanki

Zaczš? si? grudzie?. Coraz bli?ej ?wišt Bo?ego Narodzenia:-) Na moim blogu pojawiš si? w grudniu zarówno zwyk?e potrawy, jak i równie? te ?wišteczne. Dzisiaj proponuj? ?azanki z kapustš. To danie zawsze serwujemy na  ?wi?ta. Nadaje si? ono równie? na zwyk?y, codzienny obiad.

 

  • 200 g makaronu typu ?azanki (ugotowanego al dente)
  • 2 ma?e zšbki czosnku
  • 2 ma?e cebule
  • 60 dag schabu wieprzowego
  • 1 marchewka
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • olej
  • 20 dag pieczarek
  • 10 g dowolnych suszonych grzybów
  • przyprawy: majeranek, mielony kminek, li?? laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól

 

Przygotuj garnek z grubszym dnem, wlej troch? oleju i dobrze rozgrzej ca?o??. Posiekaj drobno cebul? i wrzu? do garnka, niech si? poddusi ok. 5 minut. Wymyj dobrze mi?so, pokrój je na ma?e kawa?ki i wrzu? równie? go garnka. Posól troch?. Wlej szklank? wody, niech ca?o?? poddusi si? na mniejszym ogniu ok. 20 minut. Lepiej, aby mi?so by?o prawie mi?kkie, zanim dorzuci si? kapust?. Po tym up?ywie czasu dorzu? kapust?, zetrzyj marchewk? i równie? wrzu? do garnka. Wrzu? przyprawy, a tak?e pokruszone w d?oni suszone grzyby i pokrojone w plastry pieczarki. Wlej kolejnš szklank? wody oraz troch? oleju. Mieszaj ca?o?? na ma?ym ogniu do?? cz?sto, tak, jak bigos. Niech wszystkie sk?adniki dobrze si? po?šczš z przyprawami. Dodaj wcze?niej ugotowany makaron, a na koniec posiekaj drobno czosnek i dorzu? do garnka. Danie b?dzie gotowe po ok. godzinie.

?azanki sš ?wietne od razu po przygotowaniu, ale najlepiej smakujš odgrzewane, podobnie jak bigos:-).

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry