Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

3004.20170

840

Lasagne z mięsem i warzywami

Lasagne z sosem pomidorowym i dużą ilością warzyw: to sycące danie można przygotować zarówno na obiad, jak i na podwieczorek. Polecam przygotować do lasagne sos pomidorowy, będzie stanowić świetne połączenie z makaronem, warzywami i mięsem.

 

  • 450 g makaronu do lazanii
  • 30 dag mięsa mielonego z indyka
  • 30 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • puszka pomidorów
  • łyżka mąki pszennej
  • szklanka bulionu warzywnego
  • cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • olej do smażenia
  • 15 dag mieszanki warzyw
  • 100 ml słodkiej śmietany 12%
  • 5 dag startego, żółtego sera
  • średnia cukinia 
  • świeże oregano
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka, czerwona papryka, zioła prowansalskie, majeranek

Wrzuć posiekaną cebulę na rozgrzany olej, podsmaż ją chwilę na małym ogniu. Dadaj mięso oraz pokrojone na plastry cztery ząbki czosnku. Pozostaw mięso na małym ogniu przez 10-15 minut, mieszaj co jakiś czas. Na koniec dodaj pokrojone drobno warzywa, wymieszaj i pozostaw na patelni jeszcze z 5 minut.

Wlej bulion do garnka. Pomidory zmiksuj i przecedź przez sitko, aby usunąć pestki pomidorów. Dodaj pulpę do garnka, wymieszaj. Dodaj również przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do garnka, wymieszaj. Na koniec wrzuć przyprawy do smaku, a także oregano.

Zagotuj wodę na makaron, posól. Kładź płaty makaronu do wody i gotuj ok. minuty, po czym wyciągaj na płaski talerz, aby się nie zlepiły. Makaron można wrzucać po 4 płaty.

Umytą cukinię pokrój w cienkie plastry.

Na dnie naczynia żaroodpornego połóż płaty makaronu. Na to rozłóż warstwę mięsa z warzywami i kolejną warstwę makaronu. Polej całość częścią sosu. Takie warstwy układaj po kolei, do wyczerpania składników, przy czym pamiętaj, że ostatnią warstwą musi być makaron koniecznie polany obficie sosem. Na którąś z warst dodaj plastry cukinii oraz starty ser. Możesz nim również posypać ostatnią warstwę makaronu.

Lasagne zapiekaj w temp. 180ºC. przez 50-60 minut.

Smacznego:-)

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry