Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0810.20160

335

Kumpiry

W sierpniu by?am w Krakowie i tam mia?am okazj? zje?? krakowskiego kumpira. Co to jest? To po prostu bardzo du?y ziemniak wype?niony ró?nymi pyszno?ciami;-). Kumpiry pochodzš z Turcji. Przysmak ten jest podawany w wielu miejscach w tym kraju. Na farsz mo?e si? sk?ada? wszystko, na co mamy ochot?: mi?so, warzywa. W Turcji cz?sto kilka bardzo ró?nych sk?adników znajduje si? obok siebie: sa?atka, oliwki, mi?so, etc. Bazš do kumpirów jest jednak mas?o i ?ó?ty ser. Moja dzisiejsza wersja ziemniaków z farszem jest wegetaria?ska. Ziemniaki na kumpiry sš w Turcji naprawd? bardzo du?e. Ja kupi?am najwi?ksze, jakie znalaz?am. Cztery wa?y?y 1,6 kg:-).

Baza:

  • 3 bardzo du?e ziemniaki (najwi?ksze, jakie znajdziecie)
  • 3 ?y?ki mas?a
  • 2 zšbki czosnku
  • 3 ?y?ki startego, ?ó?tego sera

Farsz:

  • 2 ma?e cebule
  • 15 dag pieczarek
  • ?y?ka posiekanego szczypiorku
  • ¼ posiekanego, ma?ego kalafiora
  • 2 ?y?ki dyni pokrojonej w ma?š kostk?
  • 1/2 marchewki
  • olej
  • ser do posypania, np. parmezan
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, czerwona, s?odka papryka

Wyszoruj ziemniaki szczoteczkš, po czym wsad? do garnka i ugotuj je w posolonej wodzie. W mi?dzyczasie przygotuj mas?o, które wymieszaj z przepuszczonym przez prask? czosnkiem oraz ?ó?tym serem.

Farsz: pokrój cebul? w cienkie piórka, podsma? na oleju. Kolejno dodawaj pokrojone drobno pieczarki, dyni?, kalafior. Marchewk? zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj na patelni?. Sma? wszystko do mi?kko?ci, na koniec przypraw oraz dodaj szczypiorek.

Ugotowane ziemniaki odced?, przekrój na pó?. Jeszcze ciep?y ?rodek wymieszaj widelcem, dodaj mas?o z czosnkiem i serem. Zostaw mocniejsze ?cianki ziemniaków, aby farsz ich nie przebi?. Nak?adaj farsz równomiernie na po?ówki ziemniaków, lekko doci?nij farsz. Posyp parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz ok. 10-15 minut.

Kumpiry podawaj goršce. Mo?na je pola? ulubionym sosem, np. czosnkowym, s?odko-kwasnym, etc.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry