
335
Kumpiry
W sierpniu byłam w Krakowie i tam miałam okazję zjeść krakowskiego kumpira. Co to jest? To po prostu bardzo duży ziemniak wypełniony różnymi pysznościami;-). Kumpiry pochodzą z Turcji. Przysmak ten jest podawany w wielu miejscach w tym kraju. Na farsz może się składać wszystko, na co mamy ochotę: mięso, warzywa. W Turcji często kilka bardzo różnych składników znajduje się obok siebie: sałatka, oliwki, mięso, etc. Bazą do kumpirów jest jednak masło i żółty ser. Moja dzisiejsza wersja ziemniaków z farszem jest wegetariańska. Ziemniaki na kumpiry są w Turcji naprawdę bardzo duże. Ja kupiłam największe, jakie znalazłam. Cztery ważyły 1,6 kg:-).
Baza:
- 3 bardzo duże ziemniaki (największe, jakie znajdziecie)
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki startego, żółtego sera
Farsz:
- 2 małe cebule
- 15 dag pieczarek
- łyżka posiekanego szczypiorku
- ¼ posiekanego, małego kalafiora
- 2 łyżki dyni pokrojonej w małą kostkę
- 1/2 marchewki
- olej
- ser do posypania, np. parmezan
- przyprawy: sól, pieprz, curry, czerwona, słodka papryka
Wyszoruj ziemniaki szczoteczką, po czym wsadź do garnka i ugotuj je w posolonej wodzie. W międzyczasie przygotuj masło, które wymieszaj z przepuszczonym przez praskę czosnkiem oraz żółtym serem.
Farsz: pokrój cebulę w cienkie piórka, podsmaż na oleju. Kolejno dodawaj pokrojone drobno pieczarki, dynię, kalafior. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj na patelnię. Smaż wszystko do miękkości, na koniec przypraw oraz dodaj szczypiorek.
Ugotowane ziemniaki odcedź, przekrój na pół. Jeszcze ciepły środek wymieszaj widelcem, dodaj masło z czosnkiem i serem. Zostaw mocniejsze ścianki ziemniaków, aby farsz ich nie przebił. Nakładaj farsz równomiernie na połówki ziemniaków, lekko dociśnij farsz. Posyp parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz ok. 10-15 minut.
Kumpiry podawaj gorące. Można je polać ulubionym sosem, np. czosnkowym, słodko-kwasnym, etc.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć