
450
Kuleczki rybno-ziemniaczane
Dziękuję za Wasze wszystkie dotychczasowe konkursowe zgłoszenia:-). Konkurs trwa jeszcze do połowy lutego, więc zachęcam do wysyłania przepisów.
Dzisiaj proponuję Wam także karnawałową przystawkę: kuleczki rybno-ziemniaczane z sosem czosnkowym. Świetnie smakują na ciepło, z sezamem.
Kuleczki:
- 600 g fileta z mintaja lub dorsza
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- olej do smażenia
- sezam do obtaczania kulek
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, chili, suszona pietruszka
Sos czosnkowy:
- 1 ząbek czosnku
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- suszona pietruszka lub koperek
- przyprawy: sól, pieprz
Kuleczki: ziemniaki przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia, włóż do dużej miski. Ugotuj rybę i również ją przepuść przez maszynkę lub rozdrobnij widelcem. Dodaj jajko, bułkę tartą i przyprawy. Trzeba ich dodać naprawdę dużo, aby kulki nie były mdłe. Wymieszaj wszystko dobrze i uformuj małe kuleczki, obtaczaj je w sezamie i smaż na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Po wyjęciu odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj gorące z sosem czosnkowym lub sałatą.
Sos: do jogurtu dodaj przepuszczony przez praskę czosnek, dodaj przyprawy i majonez i dobrze wymieszaj.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć