Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2211.20170

420

Krupnik z kaszy pęczak

Pęczak to jedna z moich ulubionych kasz. Pęczak ma najwyższą zawartość minerałów i witamin, takich, jak np.: magnez, fosfor, cynk, selen, witaminy z grupy B, czy też E. Pęczak ma również dużo rozpuszczalnego i łatwo przyswajalnego błonnika, króry korzystnie wpływa na pracę naszych jelit.

  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • 150 g mięsa wieprzowego (np. łopatki lub szynki)
  • marchew
  • mała cebula
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • ziemniak
  • 20 g suszonych grzybów
  • szczypiorek lub pietruszka do posypania
  • przyprawy: sól, biały pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Kaszę namocz w zimnej wodzie i pozostaw na całą noc. Nazajutrz odlej wodę i przepłukaj kaszę.

Grzyby namocz w zimnej wodzie, odstaw na godzinę.

Mięso pokrój w małą kostkę, wrzuć do garnka. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę i ziamniak. Zalej całość wodą, dodaj 3-4 ziarenka ziela angielkiego oraz 2 liście laurowe. Gotuj zupę na bardzo małym ogniu, w międzyczasie zbieraj szumowiny z mięsa. Po 5 minutach dodaj grzyby oraz sól do smaku. W razie potrzeby dolewaj wodę, gdyby zupa była zbyt gęsta. Gdy kasza bedzie już miękka, dodaj pieprz i posiekaną zieleninę.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry