Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0906.20190

420

Krupnik ry?owy

By? mo?e niektórzy z Was zdziwiš si?, czytajšc, o czym jest ten przepis, ale zapewniam Was, ?e krupnik ry?owy jest tak samo dobry, ni? tradycyjny, na kaszy:-). Wcze?niej mieli?cie ju? okazj? zapozna? si? z przepisem na krupnik z kaszy p?czak.

  • 100 g ry?u
  • marchew
  • pietruszka                                                                                 
  • ma?a cebula
  • 1/2 ma?ego pora
  • 1/2 ma?ego selera
  • 2 ziemniaki
  • ma?y filet z kurczaka
  • zšbek czosnku
  • 2 ?y?ki kwa?nej ?mietany
  • ?wie?y szczypiorek
  • przyprawy: sól, pieprz, li?? laurowy, ziele angielskie

 

Ugotuj ry? w osolonej wodzie do stopnia al dente. Marchew, pietruszk? oraz seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebul? drobno posiekaj, a por i  ziemniaki pokrój w ma?š kostk?. Mi?so pokrój w plastry. Wlej do garnka wod?, dodaj mi?so i sól i zacznij gotowa?, a? na wierzchu pojawiš si? szumowiny, które nale?y usunš?. Wrzu? wszystkie warzywa do garnka, dodaj ziele angielskie i li?cie laurowe. Gotuj na ma?ym ogniu przez ok. 15 minut, po czym dodaj ry? i gotuj dalej, a? wszystkie sk?adniki zupy b?dš mi?kkie.

Na konie? wrzu? do zupy posiekany szczypiorek oraz ?mietan? zahartowanš ?y?kš zupy. Przypraw pieprzem do smaku.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry