Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0909.20150

840

Kruche ciasto z wi?niami i migda?ami

Chcia?am koniecznie zje?? jeszcze jakie? ciasto ze ?wie?ymi wi?niami. Pomy?la?am, ?e moi weekendowi go?cie równie?:-). Ucieszy?am si?, gdy znalaz?am jeszcze wi?nie na je?yckim straganie:-). Ciasto to mo?na przygotowywa? równie? z mro?onych owoców, czy te? takich z zalewy, no ale skoro by?y jeszcze ?wie?e, to skorzysta?am z okazji:-).

Kruche ciasto:

  • 300 g mški pszennej
  • 200 g mi?kkiego mas?a
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 ?y?eczka ekstraktu z migda?ów

Nadzienie:

  • 70 dag wi?ni, ?wie?ych, mro?onych lub ze s?oika
  • 80 g cukru
  • 5 ?y?ek mški ziemniaczanej
  • 3 ?y?ki zmielonych migda?ów
  • 2 ?y?ki migda?ów w p?atkach
  • cukier puder do oprószenia

Umie?? w naczyniu mi?kkie mas?o, mšk?, cukier i ekstrakt z migda?ów. Wyrób palcami kruszonk?, odstaw.

Wy?ó? form? o ?rednicy 23 - 24 cm papierem do pieczenia. Na dno formy wysyp po?ow? kruszonki, rozprowad? równomiernie i lekko przyklep. Podpiecz jš w temperaturze 180ºC przez oko?o 15 minut na bladoz?oty kolor.

Wydryluj wi?nie, odsšcz i wymieszaj z cukrem i mškš ziemniaczanš. Podpieczony spód równomiernie posyp zmielonymi migda?ami. Na wierzch wy?ó? wi?niowš mas?, wyrównaj. Na wi?nie wysyp równomiernie pozosta?š cz??? kruszonki.

Piecz w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut do zez?ocenia kruszonki. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.

Smacznego:-)

Przepis pochodzi z bloga: Moje wypieki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry