Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2608.20140

830

Kruche ciasto z morelami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto, które dzisiaj zamieściłam na blogu, jest bardzo podobne do amerykańśkiej szarlotki, tylko w tym przepisie odwróciłam nieco proporcje i użyłam pysznych, słonecznych moreli. Dorzuciłam również kilka jabłek, co świetnie podkreśliło smak farszu.

Ciasto:

  • 340 g przesianej mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka+1 białko

Farsz:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru (lub więcej, jak lubicie)
  • 80 dag moreli
  • 1 łyżka masła
  • 40 dag jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Na stolnicy połącz mąkę z cukrem pudrem, masłem oraz żółtkami. Posiekaj masło i zagnieć kruche ciasto, podziel je na pół. Jedną część rozłóż w formie o średnicy 26 cm, nakłuj widelcem i włóż do lodówki na 1 godzinę. Drugą część ciasta również włóż do lodówki.

Do rozgrzanego garnka wrzuć masło, dodaj posiekane w talarki jabłka oraz podzielone na pół i wypestkowane morele. Wsyp cukier i dolej miód. Smaż całość na małym ogniu ok. 15-20 minut, często mieszając. Na koniec dodaj cynamon, odstaw do przestygnięcia.

Wyciągnij z lodówki ciasto, rozprowadź na nim równomiernie farsz. Pozostałe ciasto rozwałkuj tak, aby placek był nieco większy niż średnica formy. Przykryj nim ciasto, nakłuj i dodatkowo na środku zrób małą dziurkę. Ciasto będzie dzięki temu lepiej "oddychać" w piekarniku. Posmaruj całość białkiem. Można je również posypać odrobiną brązowego cukru.

Piecz w nagrzanym piekarniku najpierw przez 12 min. w 220°C, a później zmniejsz do 190°C i piecz kolejne 10 minut.

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry