Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2608.20140

830

Kruche ciasto z morelami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto, które dzisiaj zamie?ci?am na blogu, jest bardzo podobne do ameryka??kiej szarlotki, tylko w tym przepisie odwróci?am nieco proporcje i u?y?am pysznych, s?onecznych moreli. Dorzuci?am równie? kilka jab?ek, co ?wietnie podkre?li?o smak farszu.

Ciasto:

  • 340 g przesianej mški pszennej
  • 200 g zimnego mas?a
  • 4 ?y?ki cukru pudru
  • 2 ?ó?tka+1 bia?ko

Farsz:

  • 2 ?y?ki miodu
  • 2 ?y?ki bršzowego cukru (lub wi?cej, jak lubicie)
  • 80 dag moreli
  • 1 ?y?ka mas?a
  • 40 dag jab?ek
  • 1/2 ?y?eczki cynamonu

Na stolnicy po?šcz mšk? z cukrem pudrem, mas?em oraz ?ó?tkami. Posiekaj mas?o i zagnie? kruche ciasto, podziel je na pó?. Jednš cz??? roz?ó? w formie o ?rednicy 26 cm, nak?uj widelcem i w?ó? do lodówki na 1 godzin?. Drugš cz??? ciasta równie? w?ó? do lodówki.

Do rozgrzanego garnka wrzu? mas?o, dodaj posiekane w talarki jab?ka oraz podzielone na pó? i wypestkowane morele. Wsyp cukier i dolej miód. Sma? ca?o?? na ma?ym ogniu ok. 15-20 minut, cz?sto mieszajšc. Na koniec dodaj cynamon, odstaw do przestygni?cia.

Wycišgnij z lodówki ciasto, rozprowad? na nim równomiernie farsz. Pozosta?e ciasto rozwa?kuj tak, aby placek by? nieco wi?kszy ni? ?rednica formy. Przykryj nim ciasto, nak?uj i dodatkowo na ?rodku zrób ma?š dziurk?. Ciasto b?dzie dzi?ki temu lepiej "oddycha?" w piekarniku. Posmaruj ca?o?? bia?kiem. Mo?na je równie? posypa? odrobinš bršzowego cukru.

Piecz w nagrzanym piekarniku najpierw przez 12 min. w 220°C, a pó?niej zmniejsz do 190°C i piecz kolejne 10 minut.

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry