Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0412.20200

820

Kruche ciasto z bananami i cynamonową kruszonką

Lubicie ciasto z bananami? :-). Na pewno przypadnie Wam do gustu ta wersja na kruchym cieście, z dodatkiem rodzynek w rumie i cynamonowej kruszonki. Ciasto można jeść samo lub na ciepło, z lodami.

 

Ciasto:

  • 250 g przesianej mąki pszennej                                                       
  • 170 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • łyżka cukru pudru
  • żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • 4 dojrzałe banany
  • rodzynki
  • rum
  • sok z cytryny

Kruszonka:

  • 50 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka cynamonu

+ okrągła forma do tarty

Zalej dwie łyżki rodzynek lekko ciepłym rumem, odstaw.

Wsyp do miski przesianą mąkę, dodaj żółtko, cukier puder, śmietanę oraz pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki energicznie zagnieć, owiń w folię, po czym włóż ciasto do lodówki na godzinę.

Gdy ciasto się chłodzi, można przystąpić do zrobienia kruszonki. Wymieszaj w misce masło z cukrem i mąką. Jak już uzyskasz kruszonkę, dodaj cynamon, wymieszaj.

Pokrój banany w plastry, skrop je sokiem z cytryny. Wyciągnij ciasto, rozciągnij je w foremce jak na tartę. Nakłuj widelcem w wielu miejscach. Rozłóż równomiernie banany, dodaj odsączone rodzynki, posyp obficie kruszonką. 

Piecz ciasto w temp. 190 st. przez 45-50 minut.

Smacznego:-)

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do gry