
540
Kruche ciastka z serduszkiem
Już niedługo święto wszystkich zakochanych:-). Na tę okazję proponuję przygotować kruche ciasteczka z galaretką porzeczkową. Wanilia, skórka cytrynowa oraz brandy dodane do ciastek tworzą pachnącą i kuszącą kompozycję. Warto spróbować…;-).
- 400 g przesianej mąki pszennej
- 1 żółtko+1 białko
- 3 łyzki syropu waniliowego
- 100 g cukru
- 220 g miękkiego masła
- 1 kieliszek brandy
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny
- galaretka porzeczkowa
Z mąki, masła, cukru, żółtka, brandy, syropu waniliowego oraz skórki cytryny zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy-najlepiej partiami, będzie bardzo delikatne. Wycinaj z ciasta kwadraty, serca lub inne dowolne kształty foremką lub radełkiem. W połowie ciasteczek wytnij małą foremką lub nożem serduszko. Rozbełtaj białko. Złóż ciastka tak, aby część z wyciętym sercem była na górze. "Przyklejaj" części ciastek białkiem.Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej bpapierem do pieczenia. Piecz w temp. 180°C.przez 10-15 minut. Wyciągnij i pozostaw do wystygnięcia.
Rozpuść galaretkę w szklance gorącej wody. Przestudż. Jak juz będzie bardziej gęsta, to nałóż małą łyżeczką odrobinę garaletki do wgłębienia ciastek. Musisz uważać, aby garaletka nie była za rzadka, bo wtedy wsiąknie w ciastka. Na koniec ciastka można oprószyć cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony: www.kropkatv.pl
Smacznego:-).
wydrukwydruk bez zdjęć