Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

3101.20160

430

Kruche ciastka z orkiszem i sezamem

Rzadko si? zdarza w naszym domu tydzie? bez jakiego? s?odkiego przysmaku. Tym razem postawi?am na kruche, szybkie ciastka.  Mo?na je zachowa? na pó?niej w szczelnym pojemniku, cho? wštpi?, ?eby to si? uda?o, bo doskonale si? je chrupie z mlekiem, kawš czy herbatš...:-).

  • 220 g mški pszennej
  • 200 g mški orkiszowej
  • 1 jajko
  • 120 g cukru bršzowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 230 g mi?kkiego mas?a
  • sezam do posypania

Utrzyj mas?o z cukrem mikserem na puszystš mas?. Dodaj jajko oraz wanili?. Dodaj tak?e oba rodzaje mški i wyrób r?cznie. Ciasto powinno si? odkleja? od r?ki. W razie potrzeby dodaj mšk? pszennš. Z ciasta uformuj dwie sp?aszczone kule i wstaw do lodówki na ok. 50-60 minut.

Po tym czasie rozwa?kuj ciasto na grubo?? ok. 1 cm. Wytnij prostokšty dowolnej wielko?ci, posyp wzd?u? sezamem. Piecz w temp. 180°C, przez ok. 20-25 minut na z?oty kolor.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Przepis pochodzi od Marty Gessler.

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry