Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1912.20180

220

Krem z pieczonych buraków

Jeste?cie bardzo przywišzani do tradycyjnego, czerwonego barszczu na Wigili??:-) Je?eli nie, to proponuj?, aby?cie spróbowali w tym roku kremu z pieczonych buraków: z jab?kiem, cebulkš i czosnkiem. Krem mo?e bez problemu stanš? w szranki z tradycyjnym barszczem, poniewa? smakuje wybornie:-).

  • 3 czerwone buraki
  • cebula
  • 3 zšbki czosnku
  • olej
  • jab?ko
  • 0,5 l warzywnego bulionu
  • ?y?ka mas?a
  • sok z cytryny
  • przyprawy:  sól, pieprz, majeranek

+ papier do pieczenia

Obrane buraki pokrój na grube plastry, skrop odrobinš oleju i u?ó? na blaszce wy?o?onej papierem do pieczenia. Posól je odrobin?. Piecz buraki przez ok. godzin? w temp. 180 st. C, do mi?kko?ci. Po ostudzeniu pokrój buraki na mniejsze kawa?ki, wrzu? do garnka. Cebul? i jab?ko pokrój w kostk? i podsma? na ma?le z dodatkiem oleju. Pod koniec dodaj troch? majeranku oraz pokrojony w plastry czosnek. Ca?o?? dodaj do garnka, zalej warzywnym bulionem i gotuj ca?o?? na ma?ym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie zblenduj zawarto?? garnka na krem, dodaj sok z cytryny i przyprawy do smaku. Je?eli masz ochot?, to mo?esz doda? równie? ?y?k? jogurtu naturalnego lub kwa?nej ?mietany.
 
Smacznego:-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry