
325
Krem z kalarepy z dodatkiem pleśniowego sera
Słodycz kalarepy znakomicie uzupełnia się z ostrym i słonym serem pleśniowym. Poza tym przepisem możecie jeszcze znależć na blogu inne z kalarepą w roli głównej:
- tartaletki z kalarepą: https://www.ziarenkapieprzu.com.pl/pl/blog/tartaletki,
- oraz sałatkę z kalarepy: https://www.ziarenkapieprzu.com.pl/pl/blog/salatka-z-kalarepy.
- 2 duże kalarepy
- 2 ziemniaki
- ½ pora
- 2 łyżki masła
- 100 g dowolnego ostrego sera pleśniowego (użyłam sera Bergader)
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- łyżka posiekanej kolendry
- przyprawy: sól, pieprz
Pokrój w kostkę kalarepę i ziemniaki. Kostka nie musi być zbyt drobna, to i tak zostanie zmiksowane. Przygotuj garnek, w którym będziesz gotować krem. Rozpuść masło, wrzuć kalarepę i ziemniaku, podsmaż na średnim ogniu. Posiekaj por i dorzuć do garnka, smaż całość przez 10 minut. Dolej litr wody i gotuj tak długo, aż warzywa zmiękną. Póżniej zmiksuj wszystko na krem, dodaj przyprawy oraz śmietanę.
Podawaj z pokruszonym serem oraz kolendrą.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć