
310
Krem z kalafiora
Krem z kalafiora świetnie nadaje się na coraz cieplejsze dni. Zupie nie trzeba poświęcać wiele czasu. Możecie ją podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami: groszkiem ptysiowym, grzankami, chipsami z topinambura, etc.
- 1 średni kalafior
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka kwaśnej śmietany: 12-18%
- 1 l bulionu warzywnego
- łyżka masła
- olej
- kilka plastrów obranego topinambura
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie
Pokrój cebulę w piórka i podsmaż na maśle z dodatkiem oleju. Dodaj kalafiora podzielonego na różyczki. Podduś całość na małym ogniu ok. 10 minut. Mieszaj często, aby warzywa się nie przypaliły. Pod koniec dodaj czosnek pokrojony w plastry. W międzyczasie polej plastry topinambura oleje, lekko posól, po czym wstaw do piekarnika na 15-20 minut, temp. 220 °C.
Upieczony kalafior przełóż do garnka, wlej bulion i dodaj ziele angielskie. Gotuj ok. 5 minut, po czym wyciągnij ziele angielskie, a całość zblenduj. Dodaj śmietanę wymieszaną z odrobiną kremu. Przypraw do smaku. Podawaj z chrupiącymi plastrami topinambura.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć