
315
Krem z cukinii
Korzystając z dobrodziejstw rynków i ryneczków, kupiłam i przygotowałam z niej zupę-krem. Chodzi oczywiście o pyszną cukinię:-). Polecam.
- 3 cukinie
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- łyżka kwaśnej śmietany 12-18%
- kilka liści bazylii
- masło do smażenia
- oliwa z oliwek
- 1 l bulionu warzywnego
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie
+ pieczywo na grzanki
Pokrój ziemniaki, cukinię oraz cebulę w kostkę. Podsmaż warzywa na oliwie z dodatkiem masła. Dodaj pokrojony w plastry ząbek czosnku. Smaż dalej na małym ogniu przez 5 minut często mieszając. Przełóż warzywa do garnka, zalej bulionem i gotuj z zielem angielskim i solą. Gdy wszystko będzie już miękkie, to wyciągnij ziele angielskie, dodaj bazylię i zmiksuj całość na gładki krem.
Dodaj śmietanę oraz przyprawy do smaku. Krem podawaj ze zrumienionymi grzankami.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć