Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1303.20160

215

Krem z bia?ej fasoli

Lubicie zup? fasolowš?:-) Ja bardzo, lecz dzisiaj chcia?am Was zach?ci? do nieco innej zupy z fasolš w roli g?ównej, czyli kremu. Doda?am do niego skórk? z cytryny oraz jogurtu naturalnego. A dla wyrazisto?ci smaku: oliwa z chili:-).

  • szklanka suchej fasoli
  • 2 ?y?ki jogurtu naturalnego
  • litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 zšbki czosnku w ?upinach
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1/2 ?y?eczki oliwy z chili
  • przyprawy: sól, 4 li?cie laurowe

Namocz fasol? na noc w zimnej wodzie. Nazajutrz zalej jš ?wie?š, zimnš wodš, dodaj cebul? pokrojonš w ?wiartki, li?cie laurowe oraz czosnek. Gotuj ca?o?? przez 40-50 minut, a? fasola b?dzie bardzo mi?kka. Odced? fasol?, a reszt? wyrzu?. Zmiksuj fasol? z bulionem i skórkš z cytryny. Przeced? ca?o?? przez sitko i dopraw do smaku solš. Na koniec wymieszaj jogurt z odrobinš zupy, po czym wlej wszystko do garnka.

Krem podawaj z pikantnš oliwš oraz pietruszkš bšd? szczypiorkiem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Przepis pochodzi z ksiš?ki Dominiki Wójcik Warzywo. Nieco go zmodyfikowa?am.

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry