
420
Krem z batatów z rozmarynem
Pierwszy raz robiłam krem z batatów, czyli inaczej „wilców ziemniaczanych”;-). Wcześniej były to frytki czy purée , ale kremu jeszcze nie było. Zupa dla miłośników słodkawych posmaków, bardzo sycąca.
- 700 g batatów
- 3 zwykłe ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 2 małe cebule
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżka soku z cytryny
- 4-5 szklanek bulionu drobiowego
- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn
Przygotowania najlepiej zacząć od drobnego pokrojenia cebuli. Weź garnek, w którym będziesz przygotowywać zupę, rozgrzej oliwę z dodatkiem masła i wrzuć cebulę. Niech się poddusi na małym ogniu.
W międzyczasie zmieszaj oliwę z rozmarynem, przyda się do polania kremu.
Następnie pokrój wszystkie ziemniaki oraz marchewkę w kostkę i również wrzuć do garnka. Całość smaż około 10 minut, często mieszaj, po czym wlej bulion i gotuj dalej, aż warzywa będą miękkie. Posiekaj drobno czosnek i dodaj do garnka. Zmiksuj wszystko, dodaj śmietanę, przyprawy oraz sok z cytryny. Dodaj trochę oliwy połączonej z rozmarynem. Wymieszaj wszystko dobrze, przed podaniem skrop oliwą wymieszaną z rozmarynem.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć