Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0804.20140

420

Krem z batatów z rozmarynem

Pierwszy raz robi?am krem z batatów, czyli inaczej „wilców ziemniaczanych”;-). Wcze?niej by?y to frytki czy purée , ale kremu  jeszcze nie by?o. Zupa dla mi?o?ników s?odkawych posmaków, bardzo sycšca.

 

  • 700 g batatów
  • 3 zwyk?e ziemniaki
  • 2 zšbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 ma?e cebule
  • oliwa z oliwek
  • ?y?ka mas?a
  • 2 ?y?ki kwa?nej ?mietany
  • ?y?ka soku z cytryny
  • 4-5 szklanek  bulionu drobiowego
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn

 

Przygotowania najlepiej zaczš? od drobnego pokrojenia cebuli. We? garnek, w którym b?dziesz przygotowywa? zup?, rozgrzej oliw? z dodatkiem mas?a i wrzu? cebul?. Niech si? poddusi na ma?ym ogniu.

W mi?dzyczasie zmieszaj oliw? z rozmarynem, przyda si? do polania kremu.

Nast?pnie pokrój wszystkie ziemniaki oraz marchewk? w kostk? i równie? wrzu? do garnka. Ca?o?? sma? oko?o 10 minut, cz?sto mieszaj, po czym wlej bulion i gotuj dalej, a? warzywa b?dš mi?kkie. Posiekaj drobno czosnek i dodaj do garnka. Zmiksuj wszystko, dodaj ?mietan?, przyprawy oraz sok z cytryny. Dodaj troch? oliwy po?šczonej z rozmarynem. Wymieszaj wszystko dobrze, przed podaniem skrop oliwš wymieszanš z rozmarynem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry