
425
Krem porowo-ziemniaczany z razowymi grzankami
Dla tych, którzy uwielbiają zupy-kremy, mam kolejną propozycję na pierwsze danie: krem porowo-ziemniaczany. Jest naprawdę pyszny, a to dzięki porowi, którego dodaje się w tym przypadku sporo. Odrobina czosnku, masła i dobra odmiana ziemniaków-nie potrzeba nic więcej:-). Ewentualnie jakiś dodatek w postaci grzanek, groszka ptysiowego-co kto lubi.
- 1 bardzo duży por
- 5 ziemniaków
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 kromki razowego chleba
- przyprawy: 3-4 ziarenka ziela angielskiego, imbir, biały pieprz, sól, suszona lub świeża pietruszka
Pokrój w kostkę por oraz ziemniaki. Rozgrzej patelnię, dodaj masło i smaż warzywa przez 10 minut, często mieszając. Przełóż całość do garnka, zalej bulionem, dodaj szklankę wody, ziele angielskie, sól i gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zblenduj zupę na krem i przypraw do smaku.
Wymieszaj śmietaną z dwiema łyżkami zupy, po czym wlej do garnka. Chleb pokrój na małe kwadraciki, rozgrzej patelnię i zrumień grzanki na złoty kolor. Dodaj grzanki tuż przed podaniem kremu.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć