
415
Krem kalafiorowo-brokułowy z jajkiem i fetą
Krem kalafiorowo-brokułowy robi się naprawdę bardzo szybko. Jako dodatki można wykorzystać zarówno fetę, jak i grzanki, groszek ptysiowy, podsmażoną tortillę, pestki dyni lub słonecznika, etc.
- 1/2 brokuła
- 1/2 kalafiora
- 1/2 pora
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki pokruszonego sera feta
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz
Warzywa dobrze wymyj, pokrój na mniejsze kawałki i podduś je na maśle przez 10 minut. Później przełóż całość do garnka, zalej bulionem i pogotuj, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Zmiksuj całość na krem. Śmietanę rozmieszaj z dwiema łyżkami gorącego kremu. Dodaj ser feta i przypraw do smaku. Uważaj na sól, bo ser feta też doda zupie słonego smaku. Na koniec dorzuć szczypiorek. Podawaj z ugotowanym jajkiem.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć