Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1809.20140

420

Krem dyniowy z mleczkiem kokosowym i pulpecikami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wcze?niej mogli?cie znale?? na moim blogu zup? dyniowš. Dzi? zamieszczam zupe?nie nowy przepis na krem z tego znakomitego warzywa, tym razem w wersji pieczonej. Wzbogacony mleczkiem kokosowym oraz pulpecikami z bia?ej, surowej kie?basy. Koniecznie do wypróbowania:-) .

  • 1 kg dyni
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 2 zšbki czosnku
  • 1 cebula
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2 ?y?ki kwa?nej ?mietany
  • 2 ?y?ki soku z cytryny
  • 35-40 dag surowej, bia?ej kie?basy
  • 1/2 ?y?eczki suszonej pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, imbir, bia?y pieprz, kurkuma, curry, ga?ka muszkato?owa

Pokrój dyni?, marchewk? oraz ziemniaki w kostk?, a cebul? i czosnek w plastry. U?ó? wszystkie warzywa na blaszce, polej oliwš, posyp odrobinš soli, kurkumy i curry. Piecz warzywa w 220°C przez ok. 30 minut, a? b?dš mi?kkie. Prze?ó? do garnka, dolej szklank? wody i zblenduj ca?o?? na g?adki krem. Dolej mleczko kokosowe oraz ?mietan?, gotuj na ma?ym ogniu. W razie potrzeby dolej wod? lub mleczko. Dodaj przyprawy do smaku. Wyci?nij mi?so z flaczka, uformuj ma?e pupleciki i w?ó? je do zupy. Gotuj jeszcze przez 5 minut i znakomity, sycšcy krem z dyni gotowy. Nazajutrz jest jeszcze lepszy:-).

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry