Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2911.20140

450

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na wykonanie tego dania trzeba po?wi?ci? troch? czasu, ale…wierzcie mi, ?e na pewno si? op?aci:-). ?wietne kotlety ziemniaczane z kremowym sosem pieczarkowym sš tak naprawd? dla wszystkich. Z wielkš ochotš zajadajš je przede wszystkim dzieci. Polecam:-).

 

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • jajko
  • bu?ka tarta
  • ?y?ka ?wie?ego oregano
  • olej do sma?enia
  • ma?a cebula
  • zšbek czosnku
  • ?y?ka mas?a
  • 20 dag pieczarek
  • 1 szklanka warzywnego bulionu
  • ?y?ka kwa?nej ?mietany
  • ?y?ka mški pszennej
  • bu?ka tarta
  • przyprawy: sól, ?wie?o zmielony pieprz, kurkuma, ga?ka muszkato?owa, suszona pietruszka

Kotlety: cebul? posiekaj drobno i podsma? na 3 ?y?kach oleju, przestud?.  Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce, albo przepu?? przez prask?. Dodaj jajko oraz 2 ?y?ki bu?ki tartej. Przypraw solš, pieprzem, ga?kš, dodaj równie? 1/3 ?y?eczki kurkumy i posiekane oregano. Przypraw trzeba doda? naprawd? sporo, ?eby kotlety nie by?y md?e. Masa powinna by? g?sta i nie za wilgotna, aby kotlety podczas sma?enia si? nie rozwala?y. Na koniec wyci?nij do masy zšbek czosnku oraz dodaj cebul?. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Formuj mniejsze kotlety i sma? je na rozgrzanym oleju na z?oto-bršzowy kolor, odsšcz na papierowym r?czniku.

Sos: pieczarki pokrój w talarki i podsma? je na ma?le, po czym prze?ó? do ma?ego garnka, zalej bulionem i gotuj na ma?ym ogniu ok. 10 minut. Wymieszaj ?mietan? z odobinš ciep?ego p?ynu i wlej do sosu. Podbij równie? sos mškš, aby troch? zg?stnia?.

Podawaj goršce.

Smacznego:-)

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry