
450
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Na wykonanie tego dania trzeba poświęcić trochę czasu, ale…wierzcie mi, że na pewno się opłaci:-). Świetne kotlety ziemniaczane z kremowym sosem pieczarkowym są tak naprawdę dla wszystkich. Z wielką ochotą zajadają je przede wszystkim dzieci. Polecam:-).
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- jajko
- bułka tarta
- łyżka świeżego oregano
- olej do smażenia
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- 20 dag pieczarek
- 1 szklanka warzywnego bulionu
- łyżka kwaśnej śmietany
- łyżka mąki pszennej
- bułka tarta
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa, suszona pietruszka
Kotlety: cebulę posiekaj drobno i podsmaż na 3 łyżkach oleju, przestudź. Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce, albo przepuść przez praskę. Dodaj jajko oraz 2 łyżki bułki tartej. Przypraw solą, pieprzem, gałką, dodaj również 1/3 łyżeczki kurkumy i posiekane oregano. Przypraw trzeba dodać naprawdę sporo, żeby kotlety nie były mdłe. Masa powinna być gęsta i nie za wilgotna, aby kotlety podczas smażenia się nie rozwalały. Na koniec wyciśnij do masy ząbek czosnku oraz dodaj cebulę. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Formuj mniejsze kotlety i smaż je na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor, odsącz na papierowym ręczniku.
Sos: pieczarki pokrój w talarki i podsmaż je na maśle, po czym przełóż do małego garnka, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Wymieszaj śmietanę z odobiną ciepłego płynu i wlej do sosu. Podbij również sos mąką, aby trochę zgęstniał.
Podawaj gorące.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć