
425
Kotlety z kaszy jaglanej
Dzisiaj zamieszczam przepis na kotlety jaglane, bezglutenowe, bardzo smaczne. Świetnie smakują na ciepło z różnymi sałatami.
- szklanka suchej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego sera)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżka posiekanych ziół, np. bazylii, pietruszki
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, curry, kurkuma, słodka czerwona papryka, ostra papryka
Przepłukaj kaszę kilka razy na sicie, po czym zalej wodą nieco ponad poziom kaszy i ugotuj ją do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Odstaw do przestudzenia, później przełóż ją do miski. Ważne, żeby kasza była sucha po ugotowaniu.
Dodaj przyprawy: sól, curry, więcej słodkiej i ostrej papryki oraz kurkumy. Wbij jajko i dodaj mąkę oraz posiekane zioła. Wymieszaj wszystko dokładnie. Formuj bardziej płaskie kotleciki, obtaczaj je w mące z obu stron i piecz na złoty kolor. Odkładaj na ręczniki papierowe.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć