Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1001.20140

590

Kotlety rybne po ?ydowsku z ry?em i pikantnym sosem

Dzisiaj proponuj? przepyszne kotlety po ?ydowsku, z rodzynkami i warzywami w ?rodku. Do tego ry? i bia?y sos na bazie jogurtu greckiego, z dodatkiem odrobiny czerwonej papryki peperoni - dla zaostrzenia smaku:-).

 

  • 70 dag fileta z dorsza (lub z mintaja)
  • 1 ?y?eczka soku z cytryny
  • 2 ?y?ki mas?a
  • 2 jajka
  • 5 dag rodzynek
  • 2 woreczki bia?ego ry?u
  • 1 du?a marchewka
  • 1 ma?a pietruszka
  • 1 ?y?ka posiekanej natki pietruszki
  • ½ ma?ego selera
  • 1 du?a cebula
  • 1 ma?a bu?ka namoczona w mleku
  • 1 ?y?ka mški pszennej
  • ¾ szklanki bu?ki tartej
  • 1 ?y?ka g?stego jogurtu naturalnego (ja u?y?am greckiego)
  • 1 szklanka lekkiego bulionu
  • 1 czubata ?y?ka mški pszennej
  • olej do sma?enia
  • odrobina posiekanej papryczki peperoni*
  • przyprawy: sól, ?wie?o zmielony pieprz

 

Kotlety: ryb? skrop sokiem z cytryny, lekko posól i odstaw na godzin? w ch?odne miejsce. Posiekaj drobno cebul?, rozgrzej patelni?, dodaj smalczyk ro?linny „Smakowita Pajda” i poddu? na nim cebul?. Obrane i umyte warzywa posiekaj do?? drobno, po czym dodaj do cebuli. Podsma? ca?o??  na ma?ym ogniu, a? warzywa b?dš mi?kkie. Od?ó? ?y?k? podduszonych warzyw, reszt? prze?ó? do miski, przestud?.

Przygotuj ryb? i posiekaj jš bardzo drobno, (mo?ecie wszystko zemle? w maszynce, ja lubi? jednak, jak widoczne sš poszczególne sk?adniki, smak te? jest wtedy nieco inny), dodaj do miski z warzywami. Wbij dwa jajka, dodaj rodzynki, odci?ni?tš bu?k?,  ?y?k? bu?ki tartej i przypraw. Rozgrzej olej na patelni, formuj ma?e kotleciki, obtaczaj w bu?ce tartej i sma? na ma?ym ogniu na z?oty kolor.

Sos:  zagotuj w ma?ym garnku bulion. W kubku wymieszaj jogurt, dodaj do niego ?y?k? bulionu oraz mšk?. Wymieszaj, aby nie by?o grudek i podbij bulion. Jak sos nieco zg?stnieje, to dodaj odrobin? posiekanej drobno papryczki peperoni.

Ry?: ugotuj ry? w nieposolonej wodzie, po czym wymieszaj z od?o?onš ?y?kš warzyw i przypraw solš, dobrze wymieszaj. Przygotowany w ten sposób ry? b?dzie duuuu??o smaczniejszy:-).

SMACZNEGO!:-)

 

*pami?tajcie, ?e jest naprawd? ostra. Je?eli chcecie „os?abi?” jej ostre walory smakowe, to proponuj? pozbawi? jš pestek. W tym celu we?cie do r?ki stršk papryki, zrolujcie i gotowe. Odetnijcie ko?cówk? i wysypcie energicznie pestki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry