
220
Kotlety marchwiowo-soczewicowe
Na moim blogu mogliście wcześniej wypróbować przepis na kotlety z kaszy jaglanej oraz z ziemniaków. Dzisiaj zamieszczam przepis na kotlety z marchwi i czerwonej soczewicy. Bardzo nam zasmakowało takie połączenie i na pewno będę je powtarzać:-). Ciekawe, czy Wam też będą smakować?;-)
- 2 duże marchewki
- 100 g czerwonej soczewicy
- ½ cebuli
- olej
- ząbek czosnku
- jajko
- bułka tarta
- 2 łyżki mąki
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, majeranek
Ugotuj pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę do miękkości. Soczewicę przepłukaj dwa razy i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na małym ogniu. Zblenduj soczewicę z marchewką, dodaj podsmażoną cebulę, mąkę oraz przyprawy do smaku. Czosnek przeciśnij przez praskę i również dodaj do masy.
Wymieszaj całość bardzo dokładnie, uformuj kotlety i po obtoczeniu ich w bułce tartej usmaż na złoty kolor. Kotlety świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć