Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0110.20140

535

Konfitura z jarz?biny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

By?am bardzo ciekawa, jak smakuje przetworzona jarz?bina, robi?am jš po raz pierwszy:-). Przyznaj?, ?e jak dla mnie, to nie b?dzie mój ulubiony przysmak, ale znam takich, którzy uwielbiajš jš jako dodatek do mi?s czy deserów. Wi?cej na temat w?a?ciwo?ci i walorów tych pi?knych owoców mo?ecie przeczyta? na stronie: http://urodaizdrowie.pl/konfitura-dzemy-i-nalewki-z-jarzebiny-rozne-przepisy#&panel1-1 Wyczyta?am w jakim? czasopi?mie, ?eby wcze?niej jarz?bin? zamrozi? na min. tydzie?. Spróbowa?am. By?y dwa podej?cia: bez zamra?ania i z zamra?aniem. Mro?enie zdecydowanie dzia?a, jarz?bina traci poprzez to cz??c goryczki. Traci jš równie? podczas obgotowywania.

  • 1 i 1/2 kg dojrza?ej jarz?biny
  • 200 g cukru
  • 2 ?y?ki koniaku

Przebierz jarz?bin? i usu? niezdrowe owoce. Wymyj jš i wsyp do garnka, zalewajšc wodš w takiej ilo?ci, aby przykrywa?a jarz?bin?. Gotuj ok. 20-30 min. Odced?, zasyp cukrem i sma? na ma?ym ogniu, cz?sto mieszaj. Gdy owoce ju? si? rozpadnš, a ca?o?c zg?stnieje, to dolej koniaku i sma? ok. minuty. Nak?adaj konfitur? do czystych, wyparzonych s?oików, po czym odwró? je do góry dnem. Pozostaw do ostygni?cia. U mnie wysz?y dwa s?oiki 0,33l.

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry