
850
Kołacz z białym serem
Takie wypieki, jak dzisiaj prezentowany kołacz z białym serem, przypominają mi moją Bacię i jej ciasta. Tylko wtedy to był wiejski ser przygotowany z tłustego mleka krowiego, czyli najlepszy:-). Babcia przygotowywała swoim wnuczkom dużo różnych wypieków właśnie z białym serem, a do tego ciepłe mleko...wspomnień czar:-)
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka 3,2%
- 50 g świeżych drożdży
- 80 g masła
- 40 g cukru
- 2 szczypty soli
- 1 laska wanilii
- 4 żółtka
- białko do wysmarowania ciasta
Masa serowa:
- 270 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 70 g cukru
- łyżka syropu waniliowego
- 20 g miękkiego masła
- 30 g mąki pszennej
Ciasto: z drożdży i mąki zrób rozczyn: do miski wsyp szklankę mąki, zrób wgłębienie i dolej ciepłe mleko. Drożdże utrzyj z łyżką cukru i dodaj do mleka.Wymieszaj do rozpuszczenia się składników i odstaw na 15-20 minut.
Roztopione masło wlej do rozczynu, dodaj pozostałą część cukru, mąki, nasionka z laski wanilii, sól oraz żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wyrób do momentu, gdy ciasto zacznie odklejać się od miski i od rąk. Wyrobione ciasto posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie przygotuj masę serową. Zmielony twaróg połącz z żółtkami, cukrem, syropem waniliowym, miękkim masłem oraz mąką. Dokładnie wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj formując prostokąt o wymiarach ok. 20x50 cm. Nałóż na ciasto masę serową, rozsmaruj równo i zawiń. Zawinięte ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj koło, delikatnie sklajając końce. W środku umieść wysmarowaną masłem tortownicę (lub metalową, okrągłą miskę) o średnicy 10 cm. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu natnij ciasto ostrym nożem w 8 miejscach, posmaruj białkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC na 30-33 minuty.
Smacznego:-)
*Przepis Pawła Małeckiego, nieco go zmodyfikowałam.
wydrukwydruk bez zdjęć