Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2003.20140

440

Knedle z truskawkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ka?dy, kto lubi obiady na s?odko, z pewno?ciš b?dzie zadowolony z tego przepisu. Knedle zrobi?am tym razem z truskawkami, ale na nadzienie pasujš równie? ?liwki, maliny. Wersja odt?uszczona, czyli bez mas?a i ?mietany, ale kto lubi, ten dodaje:-).

 

  • 1 kg ziemniaków (ugotowanych)
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mški
  • ½ kg  truskawek ?wie?ych lub mro?onych*
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 ?y?ki soku truskawkowego lub innego
  • 5 ?y?ek  cukru pudru

 

Ziemniaki przepu?? przez maszynk?. Przygotuj stolnic? lub misk?. Z ziemniaków, jajka i mški zagnie? ciasto, kilka razy przerób, aby by?o g?adkie. Oderwij ma?š kulk? ciasta, rozp?aszcz jš na d?oni i nadziej truskawkš/mi. Ciasto nie mo?e by? zbyt cienkie. W ten sam sposób przygotuj równie? pozosta?e knedle.

Ugotuj wod?, posól jš i gotuj knedle ok. 8-10 minut od wyp?yni?cia. Po?šcz jogurt z cukrem pudrem i sokiem, wymieszaj i polewaj nim goršce knedle.

Smacznego.

 

*Je?eli macie mro?one owoce, to nie rozmra?ajcie ich przed u?yciem. ?atwiej Wam b?dzie zrobi? nadzienie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry