Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1704.20140

1020

Keks z pomara?czowym sosem

Przepis na to ciasto pochodzi od mojej Mamy. Zmodyfikowa?am go nieco, dodajšc pachnšcy, aromatyczny sos pomara?czowy z rumem. Ciasto jest dzi?ki niemu bardziej nawil?one i pyszne:-).

 

Ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 mi?kka margaryna (wycišgnij jš wcze?niej z lodówki)
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mški pszennej (przesianej)+ 1 ?y?ka do bakalii
  • 2 ?y?ki kandyzowanej skórki pomara?czowej
  • 3 ?y?ki rodzynek
  • 2 ?y?ki kandyzowanej skórki z limonki
  • 1 ?y?ka posiekanych suszonych moreli
  • 2 ?y?eczki proszku do pieczenia
  • 1 ?y?ka p?atków z migda?ów
  • odrobina olejku rumowego

Sos:

  • 3 pomara?cze
  • 2 ?y?ki cukru
  • 3 ?y?ki rumu

+ keksówka

 

Zalej rodzynki goršcš wodš, niech troch? zmi?knš.

Obierz pomara?cze i wyci?nij z nich sok. Wlej do ma?ego garnka, dodaj cukier i rum i pogotuj chwil? na ma?ym ogniu, przestud?.

Zmiksuj cukier z margarynš, dodawaj po jednym jajku, dalej miksujšc. Dodaj mšk? wymieszanš
z proszkiem do pieczenia. Odced? rodzynki, osusz je r?cznikiem papierowym. Wymieszaj wszystkie bakalie z ?y?kš mški, po czym dodaj do ciasta i wymieszaj.

Przygotuj keksówk?, wy?ó? papierem do pieczenia. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut w 170°C.

Wycišgnij i odczekaj 15 minut, a? ciasto troch? przestygnie. Polewaj wolno ciasto sosem pomara?czowym tak, aby by?o równomiernie nasšczone.

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry