
1020
Keks z pomarańczowym sosem
Przepis na to ciasto pochodzi od mojej Mamy. Zmodyfikowałam go nieco, dodając pachnący, aromatyczny sos pomarańczowy z rumem. Ciasto jest dzięki niemu bardziej nawilżone i pyszne:-).
Ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 1 miękka margaryna (wyciągnij ją wcześniej z lodówki)
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej (przesianej)+ 1 łyżka do bakalii
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z limonki
- 1 łyżka posiekanych suszonych moreli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka płatków z migdałów
- odrobina olejku rumowego
Sos:
- 3 pomarańcze
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki rumu
+ keksówka
Zalej rodzynki gorącą wodą, niech trochę zmiękną.
Obierz pomarańcze i wyciśnij z nich sok. Wlej do małego garnka, dodaj cukier i rum i pogotuj chwilę na małym ogniu, przestudż.
Zmiksuj cukier z margaryną, dodawaj po jednym jajku, dalej miksując. Dodaj mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia. Odcedż rodzynki, osusz je ręcznikiem papierowym. Wymieszaj wszystkie bakalie z łyżką mąki, po czym dodaj do ciasta i wymieszaj.
Przygotuj keksówkę, wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut w 170°C.
Wyciągnij i odczekaj 15 minut, aż ciasto trochę przestygnie. Polewaj wolno ciasto sosem pomarańczowym tak, aby było równomiernie nasączone.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć