Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0907.20150

320

Kaszotto z warzywami

Kaszotto przygotowa?am z kaszy p?czak. Doda?am m?ode, sezonowe warzywa, czyli kalarep?, marchew oraz cukini?. Bardzo polecam takie zestawienie:-).

  • 2 m?ode marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 1 kalarepa
  • szklanka p?czaku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 ?y?ki startego parmezanu
  • 1/2 szkl. bia?ego, wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • 1 ma?a cebula
  • 3 ?y?ki mas?a
  • ?wie?y szczypiorek lub pietruszka
  • przyprawy: sól, pieprz, ga?ka muszkato?owa, kurkuma

 

Kaszotto: przygotuj sobie bulion, podgrzej go troch?. Przygotuj równie? du?y garnek, najlepiej z grubym dnem. Rozgrzej ?y?k? mas?a, wrzu? posiekanš drobno cebul?, nich si? podsma?y na ma?ym ogniu 2-3 minuty. Przep?ukaj kasz? pod zimnš wodš i wsyp jš do garnka. Podsma? ca?o?? na wi?kszym ogniu przez 5 minut. Mieszaj kasz? do?? cz?sto. Teraz dolej wino, niech kasza je wch?onie, po czym wlej pierwszš part? bulion. Kasza musi by? w ca?o?ci przykryta p?ynem. Mieszaj ca?y czas zawarto?? garnka. Kiedy kasza wch?onie pierwszš parti? bulionu, dolej nast?pnš. Cišgle mieszaj, a? kasza wch?onie ca?y bulion. Dopiero, kiedy kasza b?dzie al dente – ugotowana, ale wciš? lekko twarda, mo?na przystšpi? do kolejnego etapu. Teraz dodaj pozosta?e mas?o oraz parmezan, w ilo?ci, jakš lubisz:-). Dodaj równie? przyprawy, ?wie?o startš ga?k? oraz pieprz.

Warzywa: pokrój warzywa w cienkie s?upki, podsma? krótko na oliwie z oliwek, dodaj przyprawy, troch? kurkumy. Posyp posiekanš pietruszkš lub szczypiorkiem.

Je?li masz ochot?, to posyp kaszotto dodatkowš porcjš parmezanu;-).

Smacznego:-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry