Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1510.20190

235

Kaszotto z kaszy bulgur z kurkami

 

 

Pyszne kaszotto na bazie kaszy bulgur z dodatkiem kurek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak już zrobicie tę wersję kaszotto, to już zawsze będziecie do niego wracać:-). Kasza bulgur jest smaczna sama w sobie, natomiast kurek nie trzeba już reklamować;-). Jak zrobić dobre kaszotto? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

  • 150 g kaszy bulgur
  • 150 g kurek
  • 50 ml słodkiej śmietany 18%
  • masło
  • oliwa
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • ser parmezan lub pecorino
  • koperek lub pietruszka
  • przyprawy: sól, pieprz

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej trzy łyżki oliwy oraz dwie łyżki masła. Wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklij. Dodaj dobrze wypłukaną kaszę, podsmaż na większym ogniu około minuty, często mieszając. Dodaj szklankę bulionu, wymieszaj. Zmniejsz ogień i pozostaw kaszę na tak długo, aby wchłonęła bulion. Po tym czasie dodaj kolejne pół szklanki bulionu i postępuj podobnie. Na koniec dodaj jeszcze łyżkę masła oraz starty ser, wymieszaj dokładnie. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem.

Na oddzielnej patelni podsmaż na maśle z odrobiną oliwy drobno pokrojoną cebulę. Dodaj oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Posól do smaku solą. Trzymaj na małym ogniu ok. 10 minut. Przypraw pieprzem i dolej śmietanę.

Podawaj gorącą kaszę z kurkami, posyp zieleniną i opcjonalnie dodatkową porcją sera. Ja dodaję go zawsze:-).

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry