Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1510.20190

235

Kaszotto z kaszy bulgur z kurkami

 

 

Pyszne kaszotto na bazie kaszy bulgur z dodatkiem kurek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak ju? zrobicie t? wersj? kaszotto, to ju? zawsze b?dziecie do niego wraca?:-). Kasza bulgur jest smaczna sama w sobie, natomiast kurek nie trzeba ju? reklamowa?;-). Jak zrobi? dobre kaszotto? Odpowied? znajdziecie poni?ej.

  • 150 g kaszy bulgur
  • 150 g kurek
  • 50 ml s?odkiej ?mietany 18%
  • mas?o
  • oliwa
  • 2 ma?e cebule
  • 2 zšbki czosnku
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • ser parmezan lub pecorino
  • koperek lub pietruszka
  • przyprawy: sól, pieprz

Na du?ej i g??bokiej patelni rozgrzej trzy ?y?ki oliwy oraz dwie ?y?ki mas?a. Wrzu? drobno posiekanš cebul? oraz czosnek, zeszklij. Dodaj dobrze wyp?ukanš kasz?, podsma? na wi?kszym ogniu oko?o minuty, cz?sto mieszajšc. Dodaj szklank? bulionu, wymieszaj. Zmniejsz ogie? i pozostaw kasz? na tak d?ugo, aby wch?on??a bulion. Po tym czasie dodaj kolejne pó? szklanki bulionu i post?puj podobnie. Na koniec dodaj jeszcze ?y?k? mas?a oraz starty ser, wymieszaj dok?adnie. Przypraw ?wie?o zmielonym pieprzem.

Na oddzielnej patelni podsma? na ma?le z odrobinš oliwy drobno pokrojonš cebul?. Dodaj oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawa?ki kurki. Posól do smaku solš. Trzymaj na ma?ym ogniu ok. 10 minut. Przypraw pieprzem i dolej ?mietan?.

Podawaj goršcš kasz? z kurkami, posyp zieleninš i opcjonalnie dodatkowš porcjš sera. Ja dodaj? go zawsze:-).

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry