
4120
Karp ”po gdańsku”
Karp. Warto czekać na niego cały rok. Nie lubię zbyt tłustej ryby, a ten przepis podsunęła mi ciocia z Gdańska mówiąc, że jest to „karp po gdańsku”:-). Zrobiłam na próbę. Smakowicie się zrobiło w domu i pachnąco. Co tu dużo pisać, spróbujcie, to połączenie nie może być niedobre:-).
- 4 kawałki sprawionego karpia (najlepiej pokrojonego w dzwonki)
- ½ cytryny
- 6 średnich pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia ryby
- przyprawy: sól, pieprz, chili, majeranek
Karpia dobrze przypraw, posyp majerankiem oraz wyciśnij na niego sok z cytryny. Odstaw na godzinę.
Po upływie tego czasu obtocz rybę w mące i smaż na dobrze rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony, wyciągnij na przygotowaną blaszkę. Pokrój pieczarki w plastry, a cebulę drobno posiekaj.
Najpierw rozłóż na rybie pieczarki, później posyp cebulą. Można też rozrzucić trochę pieczarek i cebuli obok ryby. Masło porozkładaj równomiernie na wierzchu ryby i piecz w temp. 170°C przez 15-20 minut.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć