Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1812.20130

4120

Karp ?po gda?sku?

Karp. Warto czeka? na niego ca?y rok. Nie lubi? zbyt t?ustej ryby, a ten przepis podsun??a mi ciocia z Gda?ska mówišc, ?e jest to „karp po gda?sku”:-).  Zrobi?am na prób?. Smakowicie si? zrobi?o w domu i pachnšco. Co tu du?o pisa?, spróbujcie, to po?šczenie nie mo?e by? niedobre:-).

 

  • 4 kawa?ki sprawionego karpia (najlepiej pokrojonego w dzwonki)
  • ½ cytryny
  • 6 ?rednich pieczarek
  • 1 ?rednia cebula
  • 2 ?y?ki mas?a
  • olej do sma?enia
  • mška do obtoczenia ryby
  • przyprawy:  sól, pieprz, chili, majeranek

 

Karpia dobrze przypraw, posyp majerankiem oraz wyci?nij na niego sok z cytryny. Odstaw na godzin?.

Po up?ywie tego czasu obtocz ryb? w mšce i sma? na dobrze rozgrzanym oleju po 5 minut z ka?dej strony, wycišgnij na przygotowanš blaszk?. Pokrój pieczarki w plastry, a cebul? drobno posiekaj.

Najpierw roz?ó? na rybie pieczarki, pó?niej posyp cebulš. Mo?na te? rozrzuci? troch? pieczarek i cebuli obok ryby. Mas?o porozk?adaj równomiernie na wierzchu ryby i piecz w temp. 170°C przez 15-20 minut.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry