Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2312.20160

425

Kapusta z ciecierzycš i pieczarkami

Poza tradycyjnym bigosem, przygotowa?am na ?wi?ta równie? kapust? z ciecierzycš i pieczarkami. Wersja bezmi?sna, w sam raz na wigilijny stó?:-).

 

Wszystkim Czytelnikom mojego bloga ?ycz? samych radosnych chwil w gronie najbli?szych osób. Odpoczynku, u?miechu i ?yczliwo?ci, a w Nowym Roku 2017 du?o pomy?lno?ci, samych pysznych potraw i rado?ci z gotowania:-)

 

  • ½ g?ówki kapusty
  • 1 cebula
  • 2 zšbki czosnku
  • 150 g ciecierzycy
  • 20 dag pieczarek
  • marchew
  • olej
  • ?y?ka mas?a
  • suszony majeranek
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, li?? laurowy

 

Ciecierzyc? zalej zimnš wodš i pozostaw jš namoczonš na ca?š noc. Nazajutrz ugotuj jš w osolonej wodzie. Odced?.

Poszatkuj kapust? drobno, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Posiekaj równie? cebul? i czosnek. Rozgrzej garnek lub rondelek z grubym dnem. Dodaj mas?o oraz troch? oleju i podsma? cebul?, pod koniec dodaj czosnek. Pieczarki obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawa?ki. Obranš marchewk? zetrzyj na grubych oczkach.

Do cebuli dodaj kapust? oraz kilka ziarenek ziela angielskiego oraz li?cie laurowe. Du? kapust? na ma?ym ogniu przez ok. 10 minut, cz?sto mieszaj. Dodaj pieczarki, ciecierzyc? oraz marchewk? i du? dalej, a? wszystkie sk?adniki dobrze si? po?šczš. Zajmie to ok. 15-20 minut. Przypraw do smaku.

Smacznego:-)

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry