
630
Kapuśniak z młodej kapusty
Zawsze staram się korzystać z wszystkich sezonowych owoców i warzyw. Dzisiaj na obiad pyszna, polska zupa, czyli kapuśniak - wersja light:-). Dlaczego light? Ponieważ zrobiłam ją na odrobinie drobiu. Opcja z żeberkami zdecydowanie bardziej pasuje dla mnie do kapusty kiszonej.
- 1 główka młodej kapusty
- 3 ziemniaki
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 cebula
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- mięso drobiowe: skrzydło, udko lub podudzie
- łyżka posiekanego szczypiorku
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę oskrob i pokrój w kostkę. Wlej do garnka ok. 3 l wody, wrzuć mięso i pogotuj trochę, usuń szumowiny. Dodaj warzywa do garnka, a także kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka liści laurowych, posól. Kapustę poszatkuj. Nie musi być bardzo drobno, bo młoda kapusta i tak jest miękka. Gotuj wszystko na mniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj przecier pomidorowy, szypiorek oraz pieprz. Zupa jest jeszcze lepsza następnego dnia:-).
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć