
215
Kanapka z szarpanym kurczakiem
Kanapkę z szarpanym kurczakiem można pałaszować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smakuje znakomicie z sosem czosnkowym i sporą ilością warzyw.
- duża ciabatta
- filet z kurczaka
- ½ czerwonej lub żółtej papryki
- pomidor
- 200 g jogurtu naturalnego
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- olej
- natka pietruszki
- sól, pieprz, czerwona, słodka papryka
Ugotuj filet w posolonej wodzie. Po ugotowaniu rodziel w dłoniach na jak najdrobniejsze paski-poszarp go, po czym włóż do większej miski. Cebulę oraz dwa ząbki czosnku posiekaj drobno, po czym usmaż na sporej ilości oleju i dodaj do miski z poszarpanym kurczakiem. Dodaj sporą szczyptę pieprzu oraz czerwonej papryki i dokładnie wymieszaj.
Pozostałe ząbki czosnku przepuść przez praskę i wymieszaj z jogurtem naturalnym. Przypraw do smaku.
Pomidor pokrój w plastry, a paprykę w cienkie paski. Rozkrojoną w poprzek ciabattę posmaruj odrobiną sosu. Rozłóż równomiernie pomidora, na to rozprowadź równomiernie kurczaka, a na koniec dodaj paprykę. Polej całość sosem oraz posyp posiekaną drobno natką pietruszki. Przekrój na pół.
Smacznego:-)
źródło przepisu: https://www.youtube.com/watch?v=m4cVBz0373w.
wydrukwydruk bez zdjęć