
425
Kaczka z pomarańczami i sosem żurawinowym
Na ziarenkach pieprzu mogliście już przeczytać o jednym przepisie na kaczkę. Dzisiaj kolejny, mianowicie kaczka pieczona z pomarańczami, z lekko słodkim sosem żurawinowym. Połączenie idealne:-).
- 1 sprawiona kaczka (ok.2 kg)
- 2 jabłka
- 2 pomarańcze
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek,
Sos:
- 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 łyżki żurawiny błotnej
- 1 łyżeczka miodu
- ½ czerwonej cebuli
- łyżeczka suszonej żurawiny
- ½ łyżeczki majeranku
- szczypta rozmarynu
- łyżeczka soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz
+wykałaczki lub nić do zszycia boków kaczki
Oczyszczoną już kaczkę natrzyj obficie solą, pieprzem oraz majerankiem, z obu stron, (w środku też).
Tak przyprawioną kaczkę odstaw na całą noc do lodówki, aby dobrze przeszła wszystkimi przyprawami.
Nazajutrz: obierz jabłka, pokrój na większe kawałki, omijając gniazda nasienne. Obierz pomarańcze i wytnij z nich fileciki. Posól kaczkę jeszcze trochę z zewnątrz, a także wewnątrz. Fileciki i jabłka oprósz dodatkową porcją majeranku i wsadż do środka kaczki. Połącz boki kaczki za pomocą wykałaczki, aby owoce nie wypadły z niej podczas pieczenia, a aromat jak najlepiej wniknął do mięsa. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz kaczkę ok. 30 min, póżniej zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz dalej. W trakcie pieczenia polej kaczkę kilka razy wytopionym tłuszczem. Póżniej odlej z blaszki nadmiar tłuszczu, aby się nie spalił. Kaczka będzie gotowa po ok. 3 godzinach.
Sos: wlej bulion do garnka, dodaj posiekaną cebulę i pogotuj 5 minut, aby cebula była miękka. Dodaj żurawinę błotną, rozmaryn, majeranek. Pogotuj na małym ogniu dwie minuty. Dodaj miód i zmiksuj całość na gładki sos. Przypraw do smaku oraz wlej sok z cytryny. Polewaj gorącym sosem kaczkę.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć