Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2307.20140

320

Jogurtowe semifreddo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieco mniej kaloryczna wersja semifreddo, które powinno by? przygotowane na bazie ?mietany kremówki. Deser przygotowa?am równie? bez jajek. Szanowni Rodzice, je?eli podacie ten deser dzieciom, to skorzystajš na tym obie strony. Wy b?dziecie mie? pewno??, ?e dajecie swoim pociechom zdrowy, pe?en witamin deser, a dzieci b?dš je?? kolorowe i smakowite lody;-).


Do czasu podanego w czasomierzu nale?y doliczy? 4-5 h zamra?ania.

 

  • 450 g jogurtu naturalnego
  • 3 ?y?ki cukru pudru
  • 1 ?y?ka ekstraktu waniliowego
  • 1 ?y?ka soku z cytryny
  • 3 paczki ma?ych herbatników
  • 40 g borówki ameryka?skiej
  • 20 g czerwonej porzeczki
  • 40 g malin
  • 3 morele (lub brzoskwinie, nektarynki)
  • listki mi?ty do dekoracji

+ 3 pucharki do lodów

Zmiksuj krótko jogurt z sokiem z cytryny, ekstraktem waniliowym i cukrem pudrem. Podziel mas? na pó?. Maliny przetrzyj przez sitko i uzyskany mus zmieszaj z jednš cz??ciš jogurtu. Morele obierz ze skórki i pokrój na paski. Pokrusz herbatniki. W pucharkach uk?adaj warstwami: bia?š cz??? jogurtu wymieszanš z czerwonš porzeczkš, na to herbatniki, pó?niej pokrojone morele, na to malinowš warstw? jogurtu. Wrzu? na koniec borówk? do pucharków. Im wi?cej ?wie?ych owoców, tym lepiej:-).

W?ó? deser do zamra?alki, podawaj na pó? godziny przed jedzeniem, czyli "po?owicznie zamro?ony", jak wskazuje nazwa;-). Bez problemu wycišgniecie je z pucharków i odwrócicie, jak na zdj?ciu:-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry