
320
Jogurtowe semifreddo
Nieco mniej kaloryczna wersja semifreddo, które powinno być przygotowane na bazie śmietany kremówki. Deser przygotowałam również bez jajek. Szanowni Rodzice, jeżeli podacie ten deser dzieciom, to skorzystają na tym obie strony. Wy będziecie mieć pewność, że dajecie swoim pociechom zdrowy, pełen witamin deser, a dzieci będą jeść kolorowe i smakowite lody;-).
Do czasu podanego w czasomierzu należy doliczyć 4-5 h zamrażania.
- 450 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 paczki małych herbatników
- 40 g borówki amerykańskiej
- 20 g czerwonej porzeczki
- 40 g malin
- 3 morele (lub brzoskwinie, nektarynki)
- listki mięty do dekoracji
+ 3 pucharki do lodów
Zmiksuj krótko jogurt z sokiem z cytryny, ekstraktem waniliowym i cukrem pudrem. Podziel masę na pół. Maliny przetrzyj przez sitko i uzyskany mus zmieszaj z jedną częścią jogurtu. Morele obierz ze skórki i pokrój na paski. Pokrusz herbatniki. W pucharkach układaj warstwami: białą część jogurtu wymieszaną z czerwoną porzeczką, na to herbatniki, później pokrojone morele, na to malinową warstwę jogurtu. Wrzuć na koniec borówkę do pucharków. Im więcej świeżych owoców, tym lepiej:-).
Włóż deser do zamrażalki, podawaj na pół godziny przed jedzeniem, czyli "połowicznie zamrożony", jak wskazuje nazwa;-). Bez problemu wyciągniecie je z pucharków i odwrócicie, jak na zdjęciu:-).
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć