Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1312.20150

120

Jajko w koszulce z mi?towym sosem holenderskim

W 1894 r. broker z Wall Street, Lamuel Benedict poprosi? szefa kuchni w nowojorskim hotelu Waldorf, ?eby po?šczy? w jednej potrawie jego ulubione sk?adniki: jajka, bekon, tost i sos holenderski jako...kuracj? na kaca:-). Tak by?o kiedy?, dzisiaj mamy ró?ne urozmaicenia tego dania ?niadaniowego. Dawno ju? nic nie zamieszcza?am w kategorii: "jajka na wiele sposobów":-). Dzisiaj chrupišca bu?ka, a do tego surowa szynka, jajko w koszulce i sos holenderski. Mi?towy sos holenderski:-). Narobi?am Wam smaku? Mam nadziej?, ?e tak;-).

Sos:

  • 70 g niesolonego mas?a
  • 2 ?ó?tka z jaj z wolnego wybiegu
  • odrobina soku z cytryny
  • kilka ma?ych li?ci mi?ty
  • przyprawy: sól morska, ?wie?o zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • 1/2 bu?ki, jakš lubicie
  • 1 jajko
  • 1 ?y?ka octu
  • plasterek szynki parme?skiej lub surowej
  • plasterek sera ?ó?tego
  • kilka kostek lodu (opcjonalnie)

Sos: wykonanie tego sosu nie jest wcale trudne, ale trzeba uwa?a? na temperatur? sk?adników. Na poczštek rozpu?? mas?o na patelni na ma?ym ogniu. Pozbšd? si? resztek mleka, czyli zbie? ?y?kš powsta?š pian?. Odstaw, ?eby tak przygotowane mas?o ostyg?o - musi by? letnie.

Do ?aroodpornej miski w?ó? ?ó?tka, wlej ?y?k? zimnej wody, po czym umie?? jš w garnku ze s?abo gotujšcš si? wodš. Trzepaczkš ubijaj zawarto?? miski, a? masa stanie si? lekka i pienista. Potrwa to ok. 2-3 minut. Zdejmij misk? z garnka i ubijaj dalej przez kilka minut, ok. 4-5. Nast?pnie ma?ym strumyczkiem dolewaj mas?o, ca?y czas ubijaj. Nie dodawaj mas?a zbyt szybko, bo sos sie zwa?y. Gdy ca?e mas?o zostanie wch?oni?te przez sos, przypraw go solš, dodaj troch? cytryny i ?wie?o zmielony pieprz. Na koniec dodaj posiekanš mi?t?, wymieszaj. Postaw sos ponownie na garnku z ciep?š wodš, (ale nie na ogniu), ?eby by? ciep?y. Zamieszaj czasem.

Jajko w koszulce:  podstawowa zasada takich jajek to u?ycie ?wie?ych, aby bia?ko si? nie rozp?yn??y. Nape?nij do po?owy szerszy garnek, ?eby? mia? przestrze? do manewrowania ?y?kš. Dodaj ?y?k? octu i doprowad? wod? do równomiernego wrzenia. W tym czasie wbij jajko do kubka.

Przypiecz bu?k? z jednej i drugiej strony na patelni. Po?o? na to plaster sera, dodaj pokrojonš w paski w?dlin?, a na to ostro?nie jajko. Polej jajko ciep?ym sosem, po czym przek?uj jajko, ?eby ?ó?tko rozla?o si? na ca?š kanapk?...

Mhmmm:-) Smacznego:-)

 

Spektakularne ?niadanie, czyli jajko w koszulce z mi?towym sosem holenderskim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry