
210
Jajka z fasolą w pomidorach
Jajka, jajeczka…:-). Jak wiecie-UWIELBIAM. Jem ich sporo, w każdej postaci, zwłaszcza na śniadanie. Dzisiaj połączyłam je również z innymi ulubionymi składnikami, pomidorami oraz fasolą. Całość obficie posypana kolendrą-nic więcej nie potrzeba na leniwe, weekendowe śniadanie:-).
- szklanka ugotowanej białej fasoli (może być również czerwona, czy też fasola z puszki)
- puszka pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka miodu
- olej
- przyprawy: kminek, czerwona, słodka papryka, pieprz, sól
Rozgrzej olej w głębokiej patelni. Zeszklij na nim posiekaną w piórka cebulę. 1/2 łyżeczki kminku utrzyj w moździerzu. Dodaj go na patelnię. Czosnek pokrój w plastry i rozetrzyj z solą, po czym również dodaj do cebuli. Smaż minutę na wolnym ogniu, aż przyprawy i czosnek zaczną pachnieć. Dołóż pomidory oraz miód. Dopraw odrobiną soli i gotuj kolejne 7-8 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Dodaj fasolę i gotuj dalej przez ok. 10 minut. Rozgnieć połowę fasoli, dopraw pozostałymi przyprawami. Dorzuć posiekaną kolendrę i wszystko dokładnie wymieszaj. Zrób w 3 zagłębienia i wbij w nie jajka. Gotuj przez 3-4 minuty, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
Podawaj z ulubionym pieczywem:-)
*Przepis pochodzi z książki "Warzywo" Dominiki Wójciak. Trochę go zmodyfikowałam.
wydrukwydruk bez zdjęć