Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1902.20160

210

Jajka z fasolš w pomidorach

Jajka, jajeczka…:-). Jak wiecie-UWIELBIAM. Jem ich sporo, w ka?dej postaci, zw?aszcza na ?niadanie. Dzisiaj po?šczy?am je równie? z innymi ulubionymi sk?adnikami, pomidorami  oraz fasolš. Ca?o?? obficie posypana kolendrš-nic wi?cej nie potrzeba na leniwe, weekendowe ?niadanie:-).

 

  • szklanka ugotowanej bia?ej fasoli (mo?e by? równie? czerwona, czy te? fasola z puszki)
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 2 zšbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 ?y?ki posiekanej kolendry
  • 1 ?y?eczka miodu
  • olej
  • przyprawy: kminek, czerwona, s?odka papryka, pieprz, sól

 

Rozgrzej olej w g??bokiej patelni. Zeszklij na nim posiekanš w piórka cebul?. 1/2 ?y?eczki kminku utrzyj w mo?dzierzu. Dodaj go na patelni?. Czosnek pokrój w plastry i rozetrzyj z solš, po czym równie? dodaj do cebuli. Sma? minut? na wolnym ogniu, a? przyprawy i czosnek zacznš pachnie?. Do?ó? pomidory oraz miód. Dopraw odrobinš soli i gotuj kolejne 7-8 minut, a? sos nieco zg?stnieje. Dodaj fasol? i gotuj dalej przez ok. 10 minut. Rozgnie? po?ow? fasoli, dopraw pozosta?ymi przyprawami. Dorzu? posiekanš kolendr? i wszystko dok?adnie wymieszaj. Zrób w 3 zag??bienia i wbij w nie jajka. Gotuj przez 3-4 minuty, a? bia?ka si? zetnš, a ?ó?tka pozostanš p?ynne.

Podawaj z ulubionym pieczywem:-)

 

*Przepis pochodzi z ksiš?ki "Warzywo" Dominiki Wójciak. Troch? go zmodyfikowa?am.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry