Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0511.20134

120

Jajka w kokilkach (oeufs en cocotte)

Wsta?am dzisiaj i pomy?la?am, ?e mam ochot? na jajka, ale w innej wersji, ni? na mi?kko, czy jako jajecznic?. Przypomnia?am sobie przepis, który widzia?am, jak robi?a w swoim programie "Nigellissima" Nigella Lawson. Trafi?am w dziesištk?. Takiego rozpocz?cia dnia oczekiwa?am:-).

 

  • 2 jajka
  • ?y?eczka kwa?nej ?mietany
  • 2 pieczarki (ja wybra?am taki dodatek, ale je?li macie ochot?, mogš by? inne: w?dlina, pomidor, etc.)
  • odrobina mas?a do wysmarowania kokilki
  • 2-3 listki bazylii lub odrobina szczypiorku
  • ?y?eczka posiekanego lub startego ostrego sera ?ó?tego
  • przyprawy: ?wie?o zmielony pieprz, sól
  • dodatkowo:

    •    1 kokilka
    •    ?aroodporne naczynie do zapiekania

*Przepis Nigelli nieco zmodyfikowa?am. Ona nie dawa?a ?adnych dodatków oraz sera. 

Wykonanie: zagotuj ca?y czajnik wody i w?šcz piekarnik na 190°C. We? kokilk?, wysmaruj jš ca?a odrobinš mas?a i uk?adaj warstwy: najpierw pokrojone drobno pieczarki (lub inne dodatki), pó?niej ?ó?ty ser, na to pó? ?y?eczki ?mietany. Posól to i posyp pieprzem. Wbij jajko. Kolejna warstwa tak samo: pieczarki, ser, ?mietana, przyprawy i jajko. Na koniec posyp jajko bazyliš lub szczypiorkiem i odrobinš pieprzu. Do naczynia ?aroodpornego w?ó? kokilk?, wlej zagotowanš wod? od po?owy naczynia i w?ó? do piekarnika na 15-19 minut. Czas jest bardzo wa?ny. Je?eli lubisz bardzo p?ynne jajka, to wystarczy 15 minut, ale je?li bardziej ?ci?te, to 17-19 minut. Podawaj od razu po wycišgni?ciu z piekarnika z dowolnym pieczywem.

Mi?ego dnia!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
komentarzewww.panipanidomu.plIdealny pomys? na eleganckie ?niadanie:) Ziarenka pieprzuFaktycznie, wyglšda efektownie:-)DrzumatellaJajka w kokilkach to pyszno?ci! Uwielbiam po?šczenie salami, pomidora i ?ó?tego sera :D Nie trzeba wtedy soli?, bo salami zrobi to za nas :D Jak w ko?cu uda mi si? zrobi? ?adne zdj?cie, zamiast rzuca? si? do jedzenia do wrzuc?! ;) Póki co wersja beta: http://i.imgur.com/pIFJ5fR.jpgziarenka pieprzuUwielbiam takie komentarze, bo wida? w nich entuzjazm do gotowania i ch?? eksperymentowania. Zdj?cie ?wietne:-)dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry