
530
Jajka faszerowane na trzy sposoby
Czy można sobie wyobrazić coś lepszego na śniadanie, niż jajka? :-) Ja jem je prawie codziennie. Jajka zawierają cenne dla nas aminokwasy oraz korzystnie wpływającą na oczy luteinę. Dietetycy proponują je również dla tych, którzy się odchudzają, ponieważ zjedzone na śniadanie, zmniejszają apetyt. Oczywiście te bez dodatku majonezu;-). To pierwszy przepis z cyklu: "jajka na wiele sposobów". Dzisiaj proponuję je nadziać. Zróbcie je w domu przy najbliższej okazji, a nie pożałujecie:-).
- 5 jajek (albo więcej)
- 1 duży dojrzały pomidor bez skórki
- szczypiorek
- koperek
- pół cebuli
- serek Philadelphia
- 1 łyżeczka musztardy sarebskiej
- pół łyżeczki chrzanu
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
- kilka listków bazylii
Ugotuj jajka na twardo, przekrój na poł, później wydrąż łyżką odrobinę zawartości, aby było lekkie wgłębienie. Lekko posól i popieprz. Wydrążoną część zostawiamy do nadzienia.
I farsz: pokrój bardzo drobno pomidora, cebulę oraz ogórka, polej oliwą i dobrze przypraw. Posypu posiekaną bazylią. Wszystko dobrze wymieszaj.
II farsz: wydrążoną część z jajek przełóż do miski, dodaj musztardę, łyżkę majonezu, posiekany szczypiorek. Całość wymieszaj, przypraw.
III farsz: przygotuj pół serka Philadelphia, dodaj łyżeczkę chrzanu, łyżeczkę majonezu, łyżeczkę posiekanego koperku. Całość wymieszaj, przypraw.
wydrukwydruk bez zdjęć