Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0910.20130

110

Jajecznica z pomidorem i rze?uchš

Nie ma chyba nic lepszego na ?niadanie od jajek:-) Pomy?la?am, ?e podziel? si? z Wami mojš ulubionš wersjš jajecznicy. Jedni wolš same jajka na ma?le, inni robiš jš z cebulš, a jeszcze inni nie wyobra?ajš jej sobie bez boczku. Ja natomiast lubi? jajecznic? z pomidorami, bazyliš lub szczypiorkiem i z dodatkowš porcjš rze?uchy. Im wi?cej zieleniny, tym lepiej. No i koniecznie z chrzanem. Mam takie przekonanie, ?e jajka dodajš mi energii. Mo?e to endorfiny, zawarte w tym ?ródle ?ycia?;-) A jak Wy lubicie przyrzšdza? jajecznic??

 

Sk?adniki:

  • 1 du?y pomidor
  • 1 jajko (lub 2 na wi?kszy apetyt)
  • 3-4 plastry ulubionej w?dliny
  • 1 ?y?ka mas?a
  • zio?a: bazylia lub szczypiorek +rze?ucha*
  • ?y?ka chrzanu
  • przyprawy: sól, pieprz

Pokrój pomidora na mniejsze kawa?ki. Rozgrzej patelni? i poddu? go na ma?le. Nie trzeba si? bawi? w obieranie go ze skórki, bo pod wp?ywem ciep?a skórka sama odejdzie, wystarczy jš tylko wycišgnš? widelcem. Dorzu? w?dlin? pokrojonš w ma?e kawa?ki, wszystko dobrze wymieszaj. Na koniec wbij jajko/jajka i szybko zamieszaj. Ja lubi? rzadkš jajecznic?. Na koniec posyp posiekanš bazyliš lub szczypiorkiem. Przypraw solš i pieprzem. Wy?ó? na talerz i posyp rze?uchš, dodaj chrzan lub inne swoje ulubione dodatki. Ja jajecznic? najch?tniej jadam z chlebem razowym lub wieloziarnistym.

*Kupuj? „rze?uch? ogrodowš” i siej? jš na talerzyku/w pojemniku wy?o?onym watš. Trzeba pami?ta?, aby wata by?a codziennie nawil?ana. Rze?ucha jest gotowa po 4-5 dniach.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry