
110
Jajecznica z pomidorem i rzeżuchą
Nie ma chyba nic lepszego na śniadanie od jajek:-) Pomyślałam, że podzielę się z Wami moją ulubioną wersją jajecznicy. Jedni wolą same jajka na maśle, inni robią ją z cebulą, a jeszcze inni nie wyobrażają jej sobie bez boczku. Ja natomiast lubię jajecznicę z pomidorami, bazylią lub szczypiorkiem i z dodatkową porcją rzeżuchy. Im więcej zieleniny, tym lepiej. No i koniecznie z chrzanem. Mam takie przekonanie, że jajka dodają mi energii. Może to endorfiny, zawarte w tym źródle życia?;-) A jak Wy lubicie przyrządzać jajecznicę?
Składniki:
- 1 duży pomidor
- 1 jajko (lub 2 na większy apetyt)
- 3-4 plastry ulubionej wędliny
- 1 łyżka masła
- zioła: bazylia lub szczypiorek +rzeżucha*
- łyżka chrzanu
- przyprawy: sól, pieprz
Pokrój pomidora na mniejsze kawałki. Rozgrzej patelnię i podduś go na maśle. Nie trzeba się bawić w obieranie go ze skórki, bo pod wpływem ciepła skórka sama odejdzie, wystarczy ją tylko wyciągnąć widelcem. Dorzuć wędlinę pokrojoną w małe kawałki, wszystko dobrze wymieszaj. Na koniec wbij jajko/jajka i szybko zamieszaj. Ja lubię rzadką jajecznicę. Na koniec posyp posiekaną bazylią lub szczypiorkiem. Przypraw solą i pieprzem. Wyłóż na talerz i posyp rzeżuchą, dodaj chrzan lub inne swoje ulubione dodatki. Ja jajecznicę najchętniej jadam z chlebem razowym lub wieloziarnistym.
*Kupuję „rzeżuchę ogrodową” i sieję ją na talerzyku/w pojemniku wyłożonym watą. Trzeba pamiętać, aby wata była codziennie nawilżana. Rzeżucha jest gotowa po 4-5 dniach.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć