
450
Jagodzianki z kruszonką
"Jagodzianki dwusmakowe: jagodowo-jagodowe!", "Jedna pani spać nie mogła: jagodzianka jej pomogła!", "Jagodzianki-jagodzianki, dla żony i dla kochanki!"
Z pewnością każdy z Was słyszał choć raz taki wierszyk od sprzedawców nad morzem;-). Jakość samych bułek bywała niestety różna. Trafiałam czasami na na takie, które na pewno leżakowały gdzieś od kilku dni. Ja stawiam zawsze na domowe wypieki: smak, przyjemność jedzenia i ten wspaniały zapach ciasta drożdżowego unoszący się w całym domu:-). Też tak macie?:-)
Rozczyn:
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 30 g drożdży
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 80 g cukru
- 80 g masła
- szczypta soli
Kruszonka:
- 20 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
+jagody w słodkiej zalewie
+rozbełtane jajko do posmarowania bułek i pędzelek
Z podanych składników przygotuj rozczyn, odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Rozczyn musi kilkukrotnie zwiększyć swoją objętość.
W międzyczasie rozpuść w garnku masło, odstaw do wystygnięcia.
W dużej misce wymieszaj składniki na ciasto: jajko, mąkę i cukier. Wlej również rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto: przy użyciu miksera lub ręcznie. Zajmie Ci to ok. 5 minut. Wlej powoli roztopione i przestudzone masło i dalej wyrabiaj jeszcze przez 2 minuty. Tak przygotowane ciasto odstaw ponownie w ciepłe miejsce na ok. połtorej, do dwóch godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotuj kruszonkę: wymienione składniki mieszaj i rozdrabniaj w dłoniach tak długo, aż powstanie sypka kruszonka.
Odsącz jagody.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Kilka razy złóż ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 1 cm. Wykrawaj kółka dnem od większej szklanki, filiżanki. Przed nałożeniem jagód, lekko rozciągnij ciasto w dłoniach na kształt owalu. Na każdy placek nakładaj trochę jagód i zlepiaj dokładnie boki łącząc górę i dół placka. Bułki układaj na blaszce łączeniem do dołu. Pamiętaj, aby uformować kształt owalu. Bułki musisz też układać na blaszce w takich odstępach, aby mogły wyrosnąć, czyli ok. 3-4 cm. Wyrastanie gotowych bułek potrwa ok. 30-35 minut. Przed włożeniem bułek do piekarnika, posmaruj je jajkiem oraz posyp kruszonką najbardziej obficie, jak sie tylko da:-). Jagodzianki piecz w temp. 180 st. C przez 20 minut.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć