Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2610.20180

450

Jagodzianki z kruszonkš

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Jagodzianki dwusmakowe: jagodowo-jagodowe!", "Jedna pani spa? nie mog?a: jagodzianka jej pomog?a!", "Jagodzianki-jagodzianki, dla ?ony i dla kochanki!"

Z pewno?ciš ka?dy z Was s?ysza? cho? raz taki wierszyk od sprzedawców nad morzem;-). Jako?? samych bu?ek bywa?a niestety ró?na. Trafia?am czasami na na takie, które na pewno le?akowa?y gdzie? od kilku dni. Ja stawiam zawsze na domowe wypieki: smak, przyjemno?? jedzenia i ten wspania?y zapach ciasta dro?d?owego unoszšcy si? w ca?ym domu:-). Te? tak macie?:-)

Rozczyn:

  • 2 ?y?ki mški
  • ?y?eczka cukru
  • 250 ml ciep?ego mleka                                                                        
  • 30 g dro?d?y

Ciasto:

  • 250 g mški pszennej
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 80 g mas?a
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 20 g zimnego mas?a
  • 2 ?y?ki cukru
  • 4 ?y?ki mški

+jagody w s?odkiej zalewie

+rozbe?tane jajko do posmarowania bu?ek i p?dzelek

Z podanych sk?adników przygotuj rozczyn, odstaw w ciep?e miejsce na 30 minut. Rozczyn musi kilkukrotnie zwi?kszy? swojš obj?to??. 

W mi?dzyczasie rozpu?? w garnku mas?o, odstaw do wystygni?cia.

W du?ej misce wymieszaj sk?adniki na ciasto: jajko, mšk? i cukier. Wlej równie? rozczyn i zacznij wyrabia? ciasto: przy u?yciu miksera lub r?cznie. Zajmie Ci to ok. 5 minut. Wlej powoli roztopione i przestudzone mas?o i dalej wyrabiaj jeszcze przez 2 minuty. Tak przygotowane ciasto odstaw ponownie w ciep?e miejsce na ok. po?torej, do dwóch godzin. Ciasto powinno podwoi? swojš obj?to??. 

Przygotuj kruszonk?: wymienione sk?adniki mieszaj i rozdrabniaj w d?oniach tak d?ugo, a? powstanie sypka kruszonka.

Odsšcz jagody.

Wyro?ni?te ciasto prze?ó? na stolnic? oprószonš mškš. Kilka razy z?ó? ciasto, aby pozby? si? p?cherzyków powietrza. Rozwa?kuj ciasto na placek o grubo?ci ok. 1 cm. Wykrawaj kó?ka dnem od wi?kszej szklanki, fili?anki. Przed na?o?eniem jagód, lekko rozcišgnij ciasto w d?oniach na kszta?t owalu. Na ka?dy placek nak?adaj troch? jagód i zlepiaj dok?adnie boki ?šczšc gór? i dó? placka. Bu?ki uk?adaj na blaszce ?šczeniem do do?u. Pami?taj, aby uformowa? kszta?t owalu. Bu?ki musisz te? uk?ada? na blaszce w takich odst?pach, aby mog?y wyrosnš?, czyli ok. 3-4 cm. Wyrastanie gotowych bu?ek potrwa ok. 30-35 minut. Przed w?o?eniem bu?ek do piekarnika, posmaruj je jajkiem oraz posyp kruszonkš najbardziej obficie, jak sie tylko da:-). Jagodzianki piecz w temp. 180 st. C przez 20 minut.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry