
440
Jabłka zapiekane pod kruszonką
W tym deserze jabłka występują w roli głównej. Deser jest dość słodki i chrupiący dzięki kruszonce.
- 7 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka rodzynek
- 4 łyżki cukru
- 100 g masła
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
+4 naczynia do zapiekania
Jabłka obierz i pokrój w cienkie plastry, wypełnij nimi naczynia. Póżniej posyp całość odrobiną cukru i łyżeczką cynamonu i wymieszaj. Dodaj rodzynki do każdego naczynia oraz po pół łyżki dżemu.
Z masła, mąki i pozostałego cukru zrób kruszonkę i podziel ją równo na wszystkie naczynia. Zapiekaj całość przez 25-30 min. w temp. 180°C.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć