Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2312.20190

220

Jabłka pod piernikową kruszonką

Oszalejecie na punkcie tego świątecznego deseru;-). Jabłka, piernikowa kruszonka, a do tego delikatny, śmietanowy sos z makiem i miodem:-).

Kruszonka:

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki                                                                          Jabłka pod kruszonką
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • duża szczypta kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sos:

  • 100 ml śmietany kremówki
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki maku
  • dwa duże, kwaśne jabłka

+ 2 kokilki

Umyte jabłka pokrój w kostkę i ułóż je porówno w kokilkach. Z przygotowanych produktów zrób kruszonkę, posyp nią jabłka. Zapiekaj owoce w 180 st. C przez ok. 15 minut. W międzyczasie przygotuj sos: roztop w garnku miód, dodaj mak. Wymieszaj całość, po czym wlej kremówkę.

Jeszcze ciepły deser polej sosem:-).

Smacznego:-)

 

Jabłka z piernikową kruszonką i śmietanowym sosem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry