
420
Hummus z groszkiem i pietruszką
Dzisiaj zamieszczam dla Was przepis na hummus z dodatkiem zielonego groszku i świeżej natki pietruszki, czyli nie taki klasyczny, a z pewnym urozmiceniem:-). Pasta doskonale smakuje z różnymi dodatkami, jak np. chrupiącymi, pełnoziarnistymi trójkątami, które widzicie na zdjęciu. Jako dodatki do pasty świetnie nadają się: ogórki, różne pikle, awokado, jajka na miękko, etc.
- 400 g ciecierzycy*
- łyżki pasty tahini (pasty sezamowej)
- łyżka natki pietruszki
- łyżka soku z cytryny
- 100 g ugotowanego groszku
- łyżka oliwy extra virgin
- mały ząbek czosnku
- 2 łyżki zimnej wody
- przyprawy: szczypta mielonego kminu rzymskiego, sól, pieprz, ostra, czerwona papryka
Ciecierzycę zalej zimną wodą (2 cm ponad ziarnem) i pozostaw na noc. Nazajutrz ugotuj w świeżej wodzie do miękkości. Wrzuć ziarno do miski, blendera lub malaksera. Dodaj groszek, połowę natki pietruszki, oliwę, czosnek, sok z cytryny, pastę oraz wodę i przyprawy. Zmiksuj/zblenduj całość na gładką masę, choć ja lubię pozostawić masę z odrobinę wyczuwalnymi składnikami:-). Jeżeli będzie taka potrzeba, dodaj oliwę lub odrobinę wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Hummus nie powinien być zbyt suchy. Resztę pietruszki drobno posiekaj i wmieszaj w pastę.
*Proponuję Wam użycie ziarna, bo hummus jest wtedy lepszy, ale jeżeli nie macie, to można wykorzystać również ciecierzycę w puszce.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć