Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1403.20180

420

Hummus z groszkiem i pietruszkš

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dzisiaj zamieszczam dla Was przepis na hummus z dodatkiem zielonego groszku i ?wie?ej natki pietruszki, czyli nie taki klasyczny, a z pewnym urozmiceniem:-). Pasta doskonale smakuje z ró?nymi dodatkami, jak np. chrupišcymi, pe?noziarnistymi trójkštami, które widzicie na zdj?ciu. Jako dodatki do pasty ?wietnie nadajš si?: ogórki, ró?ne pikle, awokado, jajka na mi?kko, etc.

  • 400 g ciecierzycy*
  • ?y?ki pasty tahini (pasty sezamowej)
  • ?y?ka natki pietruszki
  • ?y?ka soku z cytryny
  • 100 g ugotowanego groszku                                                                       
  • ?y?ka oliwy extra virgin
  • ma?y zšbek czosnku
  • 2 ?y?ki zimnej wody
  • przyprawy: szczypta mielonego kminu rzymskiego, sól, pieprz, ostra, czerwona papryka

Ciecierzyc? zalej zimnš wodš (2 cm ponad ziarnem) i pozostaw na noc. Nazajutrz ugotuj w ?wie?ej wodzie do mi?kko?ci. Wrzu? ziarno do miski, blendera lub malaksera. Dodaj groszek, po?ow? natki pietruszki, oliw?, czosnek, sok z cytryny, past? oraz wod? i przyprawy.  Zmiksuj/zblenduj ca?o?? na g?adkš mas?, cho? ja lubi? pozostawi? mas? z odrobin? wyczuwalnymi sk?adnikami:-). Je?eli b?dzie taka potrzeba, dodaj oliw? lub odrobin? wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Hummus nie powinien by? zbyt suchy. Reszt? pietruszki drobno posiekaj i wmieszaj w past?.

*Proponuj? Wam u?ycie ziarna, bo hummus jest wtedy lepszy, ale je?eli nie macie, to mo?na wykorzysta? równie? ciecierzyc? w puszce.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry