
430
Halloweenowe jabłka-wampiry;-)
Przyznacie, że dzisiaj jest bardziej przerażająco:-). To nie jest przepis, ale raczej pomysł na szybki deser w halloweenowym klimacie. Uważajcie na dzieci, mogą się przestraszyć widoku „krwi”;-).
- 4 jabłka
- 2 łyżki rodzynek
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki cukru
- ½ szklanki słodkiej śmietany 18%
- kilka białych pianek marshallow na „zęby”
- odrobina czerwonego barwnika w proszku (ja używam w proszku, jest bardzo wydajny, ale może być też w płynie lub żelu)
Umyj dobrze jabłka, odetnij górę i wydrąż gniazda nasienne. Do środka włóż po kilka rodzynek i posyp jabłka cynamonem. Tak przygotowane wstaw do piekarnika na 20 minut w temp. 160°C. Jabłka muszą się trochę podpiec. W międzyczasie można przygotować czerwony sos. Roztop na małej patelni cukier, na małym ogniu. Uważaj, aby się nie przypalił. Jak się już roztopi, to wlej śmietanę
i mieszaj aż do połączenia składników. Dodaj również czerwony barwnik.
Po wystudzeniu jabłek, wytnij ostrym nożem otwór na usta „wampirków”:-). Z pianek wytnij natomiast „zęby” i powkładaj do otworów. Polej całość czerwonym sosem. Jest bardzo słodki, więc dodaj go tyle, na ile masz ochotę. Dla zwiększenia efektu wylej trochę „krwi” na talerz;-).
Smacznego!
wydrukwydruk bez zdjęć