Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1210.20130

430

Halloweenowe jab?ka-wampiry;-)

Przyznacie, ?e dzisiaj jest bardziej przera?ajšco:-). To nie jest przepis, ale raczej pomys? na szybki deser w halloweenowym klimacie. Uwa?ajcie na dzieci, mogš si? przestraszy? widoku „krwi”;-).

  • 4 jab?ka
  • 2 ?y?ki rodzynek
  • szczypta cynamonu
  • 3 ?y?ki cukru
  • ½ szklanki s?odkiej ?mietany 18%
  • kilka bia?ych pianek marshallow na „z?by”
  • odrobina czerwonego barwnika w proszku (ja u?ywam w proszku, jest bardzo wydajny, ale mo?e by? te? w p?ynie lub ?elu)

Umyj dobrze jab?ka, odetnij gór? i wydrš? gniazda nasienne. Do ?rodka w?ó? po kilka rodzynek i posyp jab?ka cynamonem. Tak przygotowane wstaw do piekarnika na 20 minut  w temp. 160°C. Jab?ka muszš si? troch? podpiec. W mi?dzyczasie mo?na przygotowa? czerwony sos. Roztop na ma?ej patelni cukier, na ma?ym ogniu. Uwa?aj, aby si? nie przypali?. Jak si? ju? roztopi, to wlej ?mietan?
i mieszaj a? do po?šczenia sk?adników. Dodaj równie? czerwony barwnik.

Po wystudzeniu jab?ek, wytnij ostrym no?em otwór na usta „wampirków”:-).  Z pianek wytnij natomiast „z?by” i powk?adaj do otworów. Polej ca?o?? czerwonym sosem. Jest bardzo s?odki, wi?c dodaj go tyle, na ile masz ochot?. Dla zwi?kszenia efektu wylej troch?  „krwi” na talerz;-).

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry